Buitenland

Duitse centrale bank verwacht recessie in grootste economie EU

19 augustus 2019 14:20

Een werknemer van een staalfabriek in Brandenburg. Beeld © Getty Images

De grote angst van beleggers lijkt uit te komen: de Duitse economie, de groeimotor van Europa, zit in zwaar weer. Volgens de Duitse centrale bank krimpt de economie dit kwartaal. Dat gebeurt dan voor het tweede kwartaal op rij, kortom: recessie.

De Bundesbank verwacht dat de Duitse economie na de krimp in het tweede kwartaal met 0,1 procent in het derde kwartaal opnieuw 'geringe' krimp laat zien. De meest gangbare definitie van een recessie is twee opeenvolgende kwartalen met economische achteruitgang.

De afgelopen weken waren er al geregeld tegenvallende signalen over de Duitse economie. Ook waarschuwden verschillende grote Duitse bedrijven recent voor een minder hoge winst dan aanvankelijk verwacht.

Effect handelsoorlog

Het is volgens de Bundesbank vooral aan de industrie te wijten dat de economie minder hard draait. De handelsoorlog speelt daar een grote rol bij. Of de binnenlandse vraag ook onder druk staat is nog niet duidelijk. 

Recent door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorzagen gemiddeld nog een kleine economische groei in het derde kwartaal van 0,2 procent, maar dat was voordat onder meer Deutsche Bank zijn winstverwachtingen naar beneden bijstelde.

Maatregelen ECB

Het negatievere sentiment in de grootste economie in Europa is overgeslagen op de rest van de Europese Unie. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al gehint op maatregelen om de economie aan de praat te houden. ECB-president Draghi suggereerde dat de centrale bank de rente mogelijk nog verder verlaagt, die dan negatief zou worden

Een bijgesteld rapport over de inflatie in de eurozone was slechter dan verwacht, wat de druk op de ECB om in te grijpen alleen maar vergroot. 

Bron • RTL Z / ANP