Buitenland

Nieuwe klap voor economie Argentinië: kredietbeoordelaar geeft rommelstatus

17 augustus 2019 08:28

Een winkelbediende telt de peso's in de kassa. Beeld © AFP

Kredietbeoordelaar Fitch ziet het somber in voor Argentinië. Het bedrijf, een van de drie grote kredietbeoordelaars ter wereld, heeft het land afgewaardeerd naar de status 'CCC': dat duidt op een zeer risicovolle belegging, ofwel rommel. Dat betekent dat Fitch de kans dat Argentinië niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen inschat als aanzienlijk.

Na deze week mag die beoordeling eigenlijk niet meer als een verrassing komen. Het land staat er al tijden beroerd voor en probeert zich tevergeefs uit een recessie te ontworstelen. Toen eerder deze week zittend president Mauricio Macri een voorverkiezing verloor van de links-populistische Alberto Fernández brak de paniek op de financiële markten pas echt uit.

Beleggers vrezen Fernández omdat hij al heeft aangekondigd dat hij bestaande afspraken met het IMF over het terugbetalen van schulden open wil breken. 

Peso keldert

Door de angst voor een nieuw bankroet van Argentinië, het gebeurde al negen keer eerder dat het land zijn schuldeisers niet terug kon betalen, daalde de koers van de munt ongekend hard eerder deze week. Aan het begin van de week betaalde je nog 45 peso's voor een Amerikaanse dollar, inmiddels zijn dat er al 54.

Volgens Fitch is een bankroet van het land een reële mogelijkheid. Fitch schat in dat de economie van het land dit jaar 2,5 procent zal krimpen, waar eerder rekening werd gehouden met 1,7 procent achteruitgang. Verder loopt de schuld van Argentinië naar verwachting op tot 95 procent van het bruto binnenlands product. Ook wijst Fitch op de politieke onzekerheid, waardoor twijfels toenemen.

Bron • RTL Z / ANP