Buitenland

'Leveranciers van verslavende pijnstillers willen schikken voor 10 miljard dollar'

06 augustus 2019 20:27

Een verpakking van de pijnstiller oxycodon. Beeld © ANP

Drie bedrijven die een rol spelen bij de verspreiding van zware verslavende medicijnen willen voor 10 miljard een schikking treffen. De drie Amerikaanse distributeurs willen op die manier een einde maken aan claims van verschillende Amerikaanse staten.

Het gaat om de bedrijven McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen. Aanklagers die optreden namens meer dan 35 Amerikaanse staten stellen dat de bedrijven hebben bijgedragen aan wat een 'opiaten-epidemie' wordt genoemd. 

Dat meldt persbureau ANP op basis van Bloomberg. Opiaten zijn zware pijnstillers. Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan middelen die op morfine lijken, zoals oxycodon en fentanyl. Ieder jaar komen naar schatting zo’n 14.000 mensen in de Verenigde Staten om het leven door overmatig gebruik van de medicijnen. 

In Amerika is er sprake van een groot en nationaal probleem, maar ook in Nederland komen problemen door pijnstillers in toenemende mate voor. In het voorjaar van 2019 werd na vragen van de researchredactie van RTL Nieuws duidelijk dat het aantal overdosissen en vergiftigingen door oxycodon met ruim 50 procent is gestegen. 

Vertienvoudiging

Patiënten die te veel oxycodon binnen hebben gekregen, kunnen ademhalingsproblemen krijgen, in coma raken of zelfs overlijden. In 2018 werd 424 keer een mogelijke overdosis met oxycodon gemeld bij adviescentrum NVIC, tegenover 280 meldingen in 2017. In 2008 waren het nog 43 meldingen. Dat betekent dat het aantal in tien jaar tijd vertienvoudigd is.

In Nederland werd oxycodon in 2018 door bijna een half miljoen mensen gebruikt. Het aantal gebruikers van fentanyl was 111.000. Patiënten krijgen zulke zware middelen te makkelijk mee, omdat ze bijvoorbeeld simpel om een herhaalrecept kunnen vragen.

Miljarden dollars 

In Amerika richt de rechtszaak zich voornamelijk op de drie bedrijven die de medicijnen leveren aan veel Amerikaanse apotheken. De rechtszaak richt zich minder op de makers van de medicijnen, al wordt hen wel verweten dat ze de risico’s moedwillig onder het tapijt hebben geschoven. 

Of het schikkingsvoorstel van 10 miljard genoeg is om een akkoord te bereiken is nog allerminst zeker. De aanklagers zouden inzetten op 45 miljard dollar. Daarnaast lopen er ook nog claims van lokale overheden. 

Volgens een analist van een zorginvesteerder kunnen de totale kosten voor de farmaciesector oplopen tot een bedrag tussen de 30 miljard en 55 miljard dollar. Een andere analist van Wells Fargo schat de kosten zelfs op 100 miljard dollar.

Bron • RTL Z / ANP