Buitenland

'Von der Leyen lijkt het met hakken over de sloot te halen, maar niets is zeker'

16 juli 2019 12:00

Ursula von der Leyen Beeld © AFP

Het is de dag van de waarheid voor Ursula von der Leyen. Vandaag beslist het Europees Parlement of de Duitse christendemocraat voorzitter wordt van de Europese Commissie.

De 60-jarige Von der Leyen hield vanochtend een speech waarin zij haar plannen voor de komende vijf jaar toelichtte. Vanavond is de stemming.

Het is nog lang niet zeker of 'VDL' het zal redden, omdat er in het Europees Parlement nogal wat onvrede over haar kandidatuur bestaat, en ze alle zeilen bij zal moeten zetten om de twijfelaars over de streep te trekken.

Zeer pro-Europees

Volgens verslaggever Fons Lambie hield Von der Leyen een zeer pro-Europese speech. "Ze deed een heleboel toezeggingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, migratie en de man-vrouwverhouding in de nieuwe Europese Commissie", zegt hij.

"Die toezeggingen zijn met name bedoeld om twijfelaars bij de sociaaldemocraten en de Groenen over de streep te trekken. De sociaaldemocraten zijn zeer verdeeld, maar na afloop van de speech kwamen er toch iets positievere reacties naar buiten: de sociaaldemocraten hebben naar eigen zeggen geen zin in een institutionele crisis."

Hakken over de sloot

"De Groenen waren tegen Von der Leyen, maar noemen de speech een goede stap", vervolgt Lambie. "Of het genoeg is, blijft de vraag. De inschatting in de wandelgangen is nu dat Von der Leyen het met de hakken over de sloot gaat halen, maar niets is zeker. Uit de geheime stemming vanavond moet blijken of ze genoeg stemmen heeft."

Bron • RTL Nieuws