Buitenland

Groei Chinese economie naar laagste niveau in bijna dertig jaar

Michaël Niewold • 15 juli 2019 08:59 @michaelniewold

Werknemers van een Chinese fabriek voor batterijen voor elektrische auto's. Beeld © EPA

De Chinese economie is in het afgelopen kwartaal met 6,2 procent gegroeid. Dat is het laagste niveau sinds 1992, toen het land startte met het publiceren van groeicijfers per kwartaal. 

En waar andere landen jaloers zouden zijn op een groeicijfers van ruim 6 procent - ter vergelijking: in Nederland groeit de economie dit jaar naar verwachting met 1,7 procent - is zo'n laag groeicijfer in China reden voor zorgen. Niet alleen bij politici in China, maar ook bij handelspartners, bedrijven en beleggers.

Want als de Chinese economie minder draait, vergroot dit de kans op een wereldwijde recessie, schrijft Reuters

Handelsoorlog

De oorzaak van de ingezakte groei: er is in het land zelf én erbuiten minder vraag naar producten van Chinese makelij als gevolg van de handelsoorlog met de VS. 

Dat is ook terug te zien in de groeicijfers. De meeste groei vond plaats in april en begin mei, toen het consumentenvertrouwen nog hoog was en de overheid veel investeerde in infrastructuur. 

Beeld © RTL Z

Maar op 10 mei liepen de besprekingen met de VS over een einde aan de handelsoorlog spaak, mede doordat president Donald Trump de al geldende tarieven op een groot deel van Chinese producten tijdens de besprekingen fors verhoogde

'Groei wereldeconomie vertraagd'

In China zelf is men er ook niet gerust op. "De economische omstandigheden zijn ernstig, zowel hier als in het buitenland, de groei van de wereldeconomie vertraagd, de externe instabiliteiten en onzekerheden worden groter, de ongebalanceerde en ontoereikende situatie thuis is nog steeds actueel en de economie staat onder hernieuwde druk", aldus een woordvoerder van het Chinese Centraal Bureau voor de Statistiek, in de New York Times

Hij bagatelliseert het effect van de handelsoorlog. Volgens hem is China's economie vooral afhankelijk van de binnenlandse consument.

Maar of dat klopt, is voor veel economen maar de vraag. Er wordt vaker getwijfeld aan de waarheidsgetrouwheid van de Chinese economische cijfers, die altijd veel stabieler zijn dan die van de Europese Unie of de VS. 

Bron • RTL Z / Michaël Niewold