Buitenland

'Iraanse boten confronteren Britse olietanker'

11 juli 2019 03:37

Een Iraanse olietanker werd vorige week aan de ketting gelegd met behulp van Britse mariniers. Beeld ©

Vijf gewapende boten van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben zonder succes geprobeerd een Britse olietanker tegen te houden die voer in de Perzische Golf. Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse overheid aan CNN.

De Britse olietanker 'Heritage' voer richting de Straat van Hormuz toen die werd geconfronteerd met de Iraanse boten. Die probeerden de tanker van koers te doen veranderen en halt te houden in nabijgelegen Iraanse territoriale wateren. Een Amerikaans vliegtuig zou beelden van het incident hebben gemaakt.  

Waarschuwing

De Iraanse boten keerden om toen een Brits oorlogsschip dat de olietanker volgde een waarschuwing uitzond. Het Britse ministerie van Defensie heeft geen commentaar gegeven.

Spanning opgelopen

Vorige week liep de spanning tussen de Britten en Iran al op toen een Iraanse olietanker bij Gibraltar met behulp van Britse mariniers werd tegengehouden, omdat het schip olie naar Syrië zou vervoeren. De Iraanse president Hassan Rouhani waarschuwde gisteren eerder op de dag dat Groot-Brittannië de "gevolgen zou zien" van het incident.

Bron • RTL Nieuws