Buitenland

Rechter: Trump mag volgers op Twitter niet blokkeren

RTL Z • 09 juli 2019 19:44 @rtlz

Trump maakt regelmatig nieuws bekend via Twitter. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump mag andere Twitteraars niet blokkeren. Als hij dat doet, kunnen zij hun mening namelijk niet aan hem laten weten. Dat is in strijd met de Amerikaanse grondwet, want die garandeert vrijheid van meningsuiting.

Dat heeft het gerechtshof in New York dinsdag bepaald in een hoger beroep. De rechter omschrijft Trumps account als 'een officieel, door de staat gerund account' en 'een van de belangrijkste middelen van het Witte Huis voor officiële zaken'.

Officiële verklaringen

De president en zijn medewerkers zien Trumps tweets als officiële verklaringen en ook de nationale archieven behandelen zijn berichten als officiële mededelingen, aldus de rechter.

Trump gebruikt zijn Twitter-account regelmatig om nieuws naar buiten te brengen en om zijn mening over van alles en nog wat te geven. Hij heeft bijna 62 miljoen volgers. Het is niet bekend hoeveel mensen hij heeft geblokkeerd.

Stephen King

De zaak was aangespannen door Columbia University in New York. Ook zeven Twitter-gebruikers die door Trump waren geblokkeerd, onder wie schrijver Stephen King en fotomodel Chrissy Teigen, hadden zich bij de zaak gevoegd.

De eisers waren vorig jaar al in het gelijk gesteld door een lagere rechtbank, maar de regering was daartegen in beroep gegaan. Het is nog niet bekend of Trump de blokkades al heeft opgeheven.

Bron • RTL Z