Buitenland

Uitleveringswet Hongkong gaat niet door na protesten

09 juli 2019 05:05

Het protest werd bekend als de 'Paraplurevolutie' Beeld © AFP

Hongkong trekt de omstreden uitleveringswet in. Dat heeft leider Carrie Lam gezegd. Ze noemde het werk van de overheid een 'totale mislukking' en de wet is volgens haar dood.

De uitleveringswet zou het mogelijk maken om mensen uit Hongkong naar China te sturen, om daar een proces te krijgen. Hongkong heeft een autonome status binnen China met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien China als buitenland.

De aankondiging van de wet zorgde vorige maand voor massaprotesten. Daarop zette Lam het wetsvoorstel al in de ijskast en zei ze sorry tegen de inwoners. Ze wilde ook in gesprek gaan met de demonstranten, maar die weigerden dat. Lam zou alleen achter gesloten deuren willen praten.

Vorige week maandag bestormden tientallen betogers met bivakmutsen het parlementsgebouw uit onvrede over de wet. Ze vreesden dat uitlevering van verdachten aan China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. De verdachten zouden in de Volksrepubliek niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.

Beelden van protesten in Hongkong

Honderdduizenden demonstranten gingen de straat op. Ze eisten het vertrek van de leider Hongkong en het intrekken van de wet.

Bron • RTL Nieuws / ANP