Buitenland

Orka's en dolfijnen uit Russische walvisgevangenis 'weggesmeten'

27 juni 2019 15:22

Een van de gevangen orka's wordt onderzocht. Beeld © Getty

In Rusland zijn twee orka's en zes witte dolfijnen vrijgelaten uit de beruchte orkagevangenis. Dat zeggen de Russische autoriteiten. Dierenactivisten zijn woedend over de manier waarop dit is gebeurd.

Mensen die actievoerden tegen het gevangenschap van de dieren, hebben zo hun twijfels over de gang van zaken. Het begint er volgens Free Russian Whales al mee dat de zeedieren zeven dagen lang in kleine containers over smalle weggetjes vervoerd zijn, schrijft de organisatie in een verklaring (pdf). "Ze worden niet vrijgelaten, maar weggesmeten."

Alle regels geschonden

Daar komt nog eens bij dat volgens de activisten alle regels voor veilig transport en een goede vrijlating in de natuur geschonden zijn. Zo hadden de dieren eerst een periode moeten wennen aan een leven zonder mensen, zeggen ze. Dat is niet gebeurd. Ook worden de dieren in kleine groepjes vrijgelaten, terwijl ze volgens de actievoerders juist in een zo groot mogelijke groep meer kans hebben om te overleven.

Tientallen orka's en dolfijnen opgesloten in Russische orkagevangenis

"Als je binnenkomt voel je de angst en uitzichtloosheid", zegt microbioloog Tatjana Denisenko.

Eerder bleek uit onderzoek dat bedrijven die de walvissen gevangen hebben, nu ook de contracten hebben gekregen om de vrijlating te regelen. Volgens berekeningen van de onderzoekers verdienen de bedrijven meer met het vrijlaten van de dieren dan de boete die ze kregen wegens illegaal vangen.

Dat de vrijlating is gestart, staat vast: er zijn inmiddels foto's en video's opgedoken. De autoriteiten beweren dat het om acht dieren gaat, maar dat valt uit de beelden vooralsnog niet met zekerheid te zeggen.

'Wat gaat Moskou doen?'

Er is lange tijd veel te doen om de zogenaamde walvissengevangenis in het oosten van Rusland. "Wat gaat het centrale gezag in Moskou doen? Dat was de vraag", vertelt Rusland-correspondent Martijn Smiers.

"Kiezen ze de kant van de bedrijven of van de activisten? De autoriteiten verklaarde meerdere keren dat de Orka-gevangenis dicht moest, maar er werd lang getreuzeld. Tot vorige week: toen dook de Orka-gevangenis ineens op tijdens de grote inbelshow van president Poetin."

Eén van de vrijgelaten zeedieren Beeld © Free Russian Whales

Op transport

Al tijdens de show werd getoond hoe de dieren op transport werden gezet. "De vrijlating ging toen opeens snel", zegt Smiers. "Misschien wel te snel, als we de berichten nu zien."

In totaal zaten er 10 orka's en ongeveer 90 witte dolfijnen gevangen. De acht dieren die vandaag worden vrijgelaten zijn volgens de autoriteiten een eerste stap.

Voor China

Hoe lang de gevangenis al bestaat, is niet duidelijk. Orka's mogen volgens de Russische wet alleen op kleine schaal en strikt voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden worden gevangen. Maar de dieren die hier vast werden gehouden, waren waarschijnlijk bedoeld voor shows in grote aquaria in China.

Bron • RTL Nieuws