Buitenland

Mexico ondertekent als eerste handelsverdrag met VS en Canada

20 juni 2019 08:53

De grens tussen de VS en Mexico. Beeld © Getty Images

Mexico heeft vannacht als eerste land het nieuwe vrijhandelsverdrag voor Noord-Amerika ondertekend. Een ruime meerderheid van de Mexicaanse senaat stemde er mee in.

Voordat het verdrag in werking treedt, moeten Canada en de Verenigde Staten het ook nog ondertekenen. Het vrijhandelsverdrag is de vervanger van NAFTA. Dat eerdere verdrag tussen Canada, Mexico en de VS moest aangepast worden.

Volgens president Donald Trump was NAFTA, dat in 1994 werd gesloten 'achterhaald' en 'niet meer relevant'. Voor Mexico is NAFTA de afgelopen jaren zeer belangrijk geweest. Ongeveer 80 procent van de export van het land gaat naar de Verenigde Staten.

Betere arbeidsvoorwaarden

Er is onder meer afgesproken dat een groter deel van de auto-onderdelen gemaakt moet worden in de landen zelf en dat de fabrieksarbeiders, die deze onderdelen maken, beter betaald krijgen. Hierdoor kan de Amerikaanse industrie beter concurreren met de Mexicaanse.

Volgens de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador is het verdrag goed voor werkgelegenheid, handel en het verkrijgen van buitenlandse investeringen. Het was al langer duidelijk dat het verdrag in Mexico wel door de senaat heen zou komen.

Ondertekening VS en Canada laat op zich wachten

Dat wordt lastiger in de Verenigde Staten. De inhoud van het verdrag kan rekenen op enige tegenstand in het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden in de VS.

Ook Canada moet nog akkoord gaan met het verdrag. De hoop is dat de Canadezen snel instemmen. Als dat niet het geval is zal het vrijhandelsverdrag volgend jaar in de verkiezingscampagne naar verwachting flink worden aangevallen.

Bron • RTL Z / ANP