Buitenland

Boris Johnson vergroot afstand om premierschap Verenigd Koninkrijk

RTL Z • 18 juni 2019 19:40 @rtlz

Boris Johnson kreeg 126 van de 313 stemmen. Beeld © ANP

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft de voorsprong op zijn rivalen voor het partijleiderschap van de Britse Conservatieven uitgebouwd. In de tweede ronde stemden 126 van de 313 Conservatieve parlementariërs voor de voormalig burgemeester van Londen.

Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 144 stemmen, twaalf minder dan tijdens de tweede stemming.

Vijf kandidaten over 

Er hadden zich aanvankelijk tien kandidaten gemeld om premier Theresa May op te volgen. Daar zijn er nu nog vijf van over. Oud-brexitminister Dominic Raab kreeg niet genoeg stemmen om door te gaan naar de volgende ronde en is uitgeschakeld.  

Met 36 stemmen eindigde de huidige minister van buitenlandse zaken Jeremy Hunt op de tweede plaats. Voormalig Milieuminister Michael Gove komt op de derde plek met 41 stemmen. Daarna volgen ministers Rory Stewart (Ontwikkelingssamenwerking) en Sajid Javid (Binnenlandse Zaken).

Inhaalslag

Stewart, die zich profileert als pragmaticus, lijkt bezig te zijn met een inhaalslag. Hij kreeg achttien stemmen meer dan tijdens de eerste ronde. Toen moest hij Javid en Raab nog boven zich dulden. "Het lijkt erop dat we ons stemmental bijna hebben verdubbeld", schreef de minister op Twitter.

De overgebleven kandidaten gaan later op de avond met elkaar in debat bij de BBC. Dan wordt ook Johnson verwacht. De koploper bleef zondag nog weg bij een debat op televisie, omdat er volgens hem te veel kandidaten aan mee deden.

160.000 leden

Premier May, die het kiesdistrict Maidenhead vertegenwoordigt, mocht ook haar stem uitbrengen, maar wilde niet zeggen wie op haar steun kun rekenen. "Zoals ik vorige week al zei: dat gaat jullie niets aan", zei ze volgens Sky News

De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Daarna krijgen alle 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden. De einduitslag wordt verwacht in de week van 22 juli.

Bron • RTL Z