Buitenland

Trump slaat terug: onderzoek naar inlichtingendiensten

24 mei 2019 04:24

Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump lijkt zijn gram te halen na het onderzoek over Russische inmenging in zijn presidentscampagne. Zijn jusitieminister Barr is een onderzoek gestart naar de beweegredenen van de Amerikaanse inlichtingendiensten om Trump te onderzoeken.

De president heeft de inlichtingendiensten opgedragen 'volledig mee te werken aan het onderzoek'. Minister Barr had het eerder al over 'bespioneren' van Trumps presidentscampagne door de diensten, al zwakte hij die woorden later af.

Commissie samengesteld

Barr had eerder al tegen tegen het Huis van Afgevaardigden gezegd dat hij met name de FBI wilde onderzoeken. Hij had daarvoor al een commissie samengesteld.

De Republikeinse partij van Trump beweert dat het speurwerk van de FBI en het ministerie van Justitie destijds was ingegeven door aversie en vooringenomenheid tegen Trump. 

 

Veel onleesbaar

Het onderzoek naar Russische inmenging in Trumps campagne is nog steeds onderwerp van fel debat in de VS. In de officiële eindversie van het rapport stond geen bewijs voor inmenging, maar in die officiële versie waren wel heel veel passages door Barr onleesbaar gemaakt, vinden de Democraten. 

Zij eisen nog steeds inzage in het volledige rapport.