Buitenland

Trump heeft geen haast om een handelsdeal te sluiten met China

Joep Westerveld • 10 mei 2019 16:10 @joeperman

Donald Trump Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen haast om een handelsakkoord te komen met de Chinezen. Trump liet weten dat de gesprekken met de Chinese delegatie in Washington 'op zeer aangename wijze' verlopen.

Trump deed zijn uitspraken vanmiddag op Twitter. Vanochtend gingen nieuwe Amerikaanse heffingen op Chinese goederen in. Op ongeveer een derde van de totale Amerikaanse import uit China is het tarief gestegen van 10 procent naar 25 procent.

China heeft al laten weten dat het met vergeldingsmaatregelen komt, zonder precies te zeggen wat die zullen zijn.

Gesprekken gaan door

Ondanks de nieuwe tarieven werden de handelsbesprekingen in Washington vrijdagochtend hervat. De onderhandelaars, onder wie de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van financiën Steve Mnuchin, hadden een dag eerder weinig vooruitgang geboekt.

Importwaarde van 200 miljard dollar 

De VS hadden al een importtarief van 25 procent ingesteld op machines en andere technologische producten uit China, goed voor een importwaarde van 50 miljard dollar. Datzelfde tarief geldt nu ook voor 5700 andere productcategorieën, die een importwaarde van 200 miljard dollar vertegenwoordigen.

De Amerikaanse president schreef dat de inkomsten uit die importtarieven gebruikt zullen worden om landbouwproducten van Amerikaanse boeren te kopen, die vervolgens verscheept zullen worden naar 'landen waar honger heerst'. Dat zal de Amerikaanse economie, en in het bijzonder de landbouwsector, 'veel sterker' maken, aldus Trump.

Tarieven treden met vertraging in werking

Producten die voor middernacht verscheept zijn vanuit China, vallen overigens nog onder het oude tarief van 10%, mits ze voor 1 juni aankomen in de VS. Dat geeft de onderhandelaars een paar dagen de tijd om toch nog een andere oplossing te vinden, schrijft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in een notitie. Volgens de bank is het 'enigszins positief' dat beide landen nog steeds met elkaar praten. 

Onderzoeksbureau Oxford Economics berekende ondertussen dat de tarieven de Amerikaanse én de Chinese economie schaden. De maatregelen zullen het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 0,3 procent verlagen en het Chinese bbp zelfs met 0,8 procent, voorspelt de organisatie.

Europese bedrijven

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, wees er vanmorgen op dat de schade veel verder reikt dan alleen de Amerikaanse en Chinese economieën.

"Er is geen groter gevaar voor de wereld", aldus de minister tegen de Franse zender CNews. "Het betekent dat er wereldwijd minder goederen zullen worden verhandeld, ook banen in Frankrijk en Europa zullen worden vernietigd."

Hij krijgt bijval van Mats Harborn, president van de Europese Kamer van Koophandel in China. "Een kwart van onze leden exporteert naar de VS", zegt hij.

"Het verhogen van de tarieven tot 25 procent is zeer schadelijk voor die bedrijven, maar de schade zal over de hele wereld gevoeld worden. Europese bedrijven kijken verbouwereerd toe hoe de VS en China Russische roulette spelen met de wereldeconomie." 

Bron • RTL Z