Buitenland

VS en China praten over handel onder zware druk van Trump

09 mei 2019 15:29

In Florida vertelde Trump zijn gehoor dat China de deal al verbroken heeft. Beeld © Getty

Er is nog geen definitieve handelsdeal, maar toch is hij al verbroken. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Florida over de onderhandelingen met China. Een Chinese delegatie is onderweg naar de Verenigde Staten om vandaag met het team van Trump verder te praten over de handelsdeal. 

China wilde veranderingen aanbrengen aan vrijwel alle eerder afgesproken onderdelen van het inmiddels 150 pagina's tellende handelsverdrag, Donderdag komt de Chinese vicepresident Liu He met een delegatie naar Washington om verder te onderhandelen.

Volgens Trump is een handelsdeal met China nog altijd mogelijk. Hij heeft een 'mooie' brief van de Chinese president Xi Jinping ontvangen, zegt Trump. De twee zullen later mogelijk met elkaar bellen. 

1. Waar staan we in de handelsbesprekingen?

De Verenigde Staten en China zijn sinds eind vorig jaar met elkaar in gesprek over een eventuele handelsdeal. Daarin zouden ze uiteindelijk beloven de handelsbeperkingen die ze over en weer aan elkaar hebben opgelegd zullen opheffen, in ruil voor toezeggingen over import. 

De oorspronkelijke deadline was 1 maart, maar die werd verlengd. Half april zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dat de partijen al min of meer eens waren op het vlak van wisselkoersen en toezicht op het naleven van de gemaakte afspraken

Volgens de South China Morning Post, een Engelstalige krant in China, zou president Xi Jinping volgende maand naar de VS afreizen om de handtekeningen te zetten onder de deal. 

Maar afgelopen maandag zette Donald Trump de gesprekken op scherp, door te tweeten dat hij de Amerikaanse importtarieven op Chinese producten van 10 procent naar 25 procent zal verhogen. De Chinezen zijn not amused, maar reizen toch naar de VS, om verder te onderhandelen. 

2. Wat gaat er vandaag en morgen gebeuren?

Beide landen zullen proberen escalatie te voorkomen. Zoals het er nu uitziet gaat de tariefverhoging waar Trump over tweette morgen in. Dat betekent dat bepaalde Chinese producten een stuk duurder worden voor Amerikaanse consumenten en dat Chinese ondernemers dus minder geld kunnen verdienen. 

De Chinezen zullen eisen dat de tariefsverhoging niet doorgaat en hebben al laten weten tegenmaatregelen te nemen. De Chinezen betreuren dat wel, want 'een escalatie van de handelsspanningen is niet in het belang van het Chinese volk en de wereld'.

Op hun beurt kunnen Amerikaanse ondernemers dan minder geld verdienen in China. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft vandaag bijvoorbeeld dat taxiplatform Uber zijn introductiekoers naar beneden bijstelt, voor zijn ophanden zijnde beursgang, als gevolg van de opgelopen handelsspanningen. 

3. Wat staat er op het spel?

Amerika wil de Chinese groei vertragen, om ervoor te zorgen dat zij de enige economische grootmacht in de wereld blijft. Een machtiger China zou de positie van de Verenigde Staten op het wereldtoneel verzwakken, zo is de redenatie van de Amerikaanse havikken. Macht is volgens hen een zero-sum game: als een ander een grotere hap uit de koek neemt, gaat dat ten koste van jouw aandeel. 

Voor beleggers en consumenten is de handelsoorlog nadelig. Financiële markten zijn er niet gerust op, en de olieprijzen gaan flink onderuit. Dat laatste merk je aan de pomp: tanken is de afgelopen tijd een stuk duurder geworden. 

Ondertussen vechten de Europese Unie en de Verenigde Staten hun eigen handelsoorlog uit. Ook niet goed voor de wereldeconomie. 

Bron • RTL Z