Buitenland

Logistieke megaoperatie: 190 miljoen Indonesiërs naar de stembus

17 april 2019 04:47

Stembussen op weg naar stembureaus in Maros, Zuid-Sulawesi Beeld © EPA/Daeng Mansur

Zo'n 190 miljoen stemgerechtigde Indonesiërs mogen vandaag naar de stembus. De autoriteiten zetten vliegtuigen, speedboten en zelfs paarden en olifanten in om stembussen te transporteren.

Vandaag worden zowel landelijke als lokale verkiezingen gehouden in de enorme eilandenstaat. Dat gaat gepaard met een logistieke megaoperatie want de verkiezing geldt als één van de grootste in de wereld. Indonesië bestaat uit zo'n 17.000 eilanden en om alle kiezers te bedienen worden ongeveer 800.000 stembureaus geopend.

245.000 kandidaten

In totaal doen 245.000 kandidaten mee, onder wie zittend president Joko 'Jokowi' Widodo (57) en zijn uitdager: oud-generaal Prabowo Subianto (67). Hij probeerde in 2014 ook al om president te worden, maar verloor van Widodo.

Een stembus wordt per olifant afgeleverd in Trumon in de provincie Atjeh Beeld © AFP/Chaideer Mahyuddin

Conservatieve kiezers

Widodo, die bekendstaat als een gematigde hervormer, heeft volgens peilingen goede kaarten om herkozen te worden. Hij spande zich in de aanloop naar de verkiezingen in om conservatieve kiezers aan zich te binden. De president ging op pelgrimstocht naar Mekka en koos de uiterst conservatieve Ma'ruf Amin (76) als zijn vicepresidentskandidaat. Zo'n 88 procent van de circa 260 miljoen Indonesiërs is moslim.

Het wordt vermoedelijk vandaag al duidelijk wie zich de volgende president van Indonesië mag noemen. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt in mei verwacht.

Bron • ANP/RTL Nieuws