Buitenland

EU-top: hoe lang wordt de brexit uitgesteld?

10 april 2019 17:04

Premier Rutte met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Beeld © AFP

De leiders van de EU-landen staan vanavond voor een belangrijke beslissing: geven ze de Britten opnieuw uitstel van de brexit en zo ja, hoe lang mag dat dan duren? Nederland lijkt aan te sturen om een lang en flexibel uitstel.

Theresa May zal vanavond vragen om uitstel van de brexit tot 30 juni. Zij hoopt voor die tijd een akkoord te hebben gesloten met Labour om haar deal in vierde instantie toch door het parlement te kunnen loodsen.

Onenigheid

De verwachting onder insiders is dat er wel een vorm van uitstel gaat komen, vertelt politiek verslaggever Fons Lambie, maar het is maar zeer de vraag of de EU-leiders May haar zin gaan geven.

"Nederland en aantal andere landen willen lang, flexibel uitstel om elke keer een crisistop te vermijden. Maar bijvoorbeeld Frankrijk twijfelt. Als de Britten misschien wel tot eind van dit jaar of begin volgend jaar lid blijven, mogen ze dan meebeslissen over topfuncties of de meerjarenbegroting? Frankrijk vindt van niet", zegt Lambie.

Aangezien de EU-landen unaniem moeten instemmen met een voorstel voor uitstel, zou het dus zomaar eens een latertje kunnen worden vanavond om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Loyaal

Premier Rutte is in ieder geval duidelijk over zijn eerste prioriteit. "Het is voor Nederland van belang dat we voorkomen dat er no deal-situatie ontstaat. Dat is gewoon heel slecht, ook voor Nederland. Tegelijkertijd wil je wel dat de EU goed kan functioneren, dus dat je niet in een soort van limbo blijft waarbij er een lidstaat is die dwars kan liggen", aldus de minister-president.

Wat Rutte betreft zal dat ook een van de belangrijkste discussiepunten zijn vanavond, zei hij voorafgaand aan de top. "Hoe zorg je ervoor dat het VK een lidstaat blijft die echt actief op loyale manier blijft deelnemen?", is zijn vraag aan May.

Uitstel van een jaar

De wens van Rutte voor lang, flexibel uitstel, is in lijn met wat voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gisteren voorstelde in een brief aan de leiders.

Een van de suggesties van zijn kant is een uitstel van maximaal een jaar, waarbij de Britten alsnog eerder uit de EU kunnen stappen als zijn de brexitdeal ondertussen hebben goedgekeurd. "Het zou het VK vrijstaan om de EU te verlaten zodra het er klaar voor is", aldus Tusk.

Het voordeel van zo'n lang, flexibel uitstel is dat er in de eerste plaats zekerheid ontstaat voor bedrijven en burgers, maar ook dat er dus niet om de paar maanden of weken weer een nieuw no deal-scenario dreigt.

Bron • RTL Z