Buitenland

EU wil best langer uitstel van brexit, wel onder voorwaarden

09 april 2019 15:22

Een demonstrant in Londen. Beeld © EPA

Theresa May's verzoek om verder uitstel van de brexit kan op begrip rekenen in Brussel. Maar de Britten moeten van de EU-landen wel eerst instemmen met grofweg drie eisen.

"Ik merk dat er begrip is voor de noodzaak van uitstel", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws na overleg met zijn collega-ministers van Buitenlandse Zaken. Samen bereidden zij vandaag de top van regeringsleiders van morgen voor.

Britse leider May stuurt aan op uitstel tot 30 juni, maar langer uitstel behoort voor sommige EU-landen ook tot de opties. Bijvoorbeeld tot maart volgend jaar.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier benadrukt vanmiddag in een persconferentie dat een snel en wanordelijk vertrek 'nooit het besluit van de EU' is. "We hebben maanden onderhandeld over het terugtrekkingsakkoord.'' Hij herhaalde dat dit niet heronderhandeld kan worden.

Britten moeten 'constructief meewerken' 

Hoewel over de voorwaarden voor uitstel morgen officieel een knoop wordt doorgehakt, is het belangrijkste inmiddels wel helder. Blok: "Er liggen een aantal voorwaarden op tafel, maar de kern is eigenlijk: constructief meewerken aan besluitvorming in de Europese Unie, voor de resterende duur van het Britse lidmaatschap."

Kortom: de Britten mogen langer doen over hun vertrek uit de Europese Unie, zolang ze maar geen EU-besluiten dwarsbomen in de periode dat ze nog bij de club horen. Volgens de Britse krant The Times zouden de Britten dan geen inspraak hebben op beslissingen over het EU-budget of handelsverdragen.

'Kunnen opvolgers niet dwingen'

Zo'n afspraak wordt verder niet officieel vastgelegd. Conservatief parlementslid en brexiteer Jacob Rees-Mogg gooit daarom maar vast een knuppel in het hoenderhok. Op een tweet van Rutte over de voorwaarde zegt hij dat het huidige Britse parlement hun opvolgers niet kunnen 'binden' aan bepaalde afspraken.

Hapje eten met Macron

De EU-landen willen ook graag een plan van May zien: wanneer gaat het Britse parlement instemmen met de deal van May en wat is hun tijdpad? Ook moeten de Britten bij verder uitstel gewoon meedoen met de Europese parlementsverkiezingen. 

Vanmiddag was May bij Angela Merkel voor lunch, vanavond gaat ze eten met Emmanuel Macron. May wil de twee belangrijkste Europese leiders gunstig stemmen voor haar plan om de brexit tot eind juni uit te stellen. Vooral de Fransen zijn niet onverdeeld enthousiast over uitstel.

Unaniem instemmen is nodig

Ook onderhandelt ze momenteel met Labour-leider Jeremy Corbyn in de hoop een meerderheid te kunnen bereiken om haar deal met de EU te accepteren. De deadline voor de brexit lag aanvankelijk op 29 maart maar is al uitgesteld tot 12 april.

De andere 27 EU-leiders moeten unaniem instemmen met een besluit over Mays verzoek.

Bron • RTL Z