Buitenland

May in Brussel voor brexitbespreking

07 februari 2019 05:42

De Britse premier Theresa May gaat vandaag opnieuw onderhandelen met de EU. Beeld ©

Theresa May is vandaag in Brussel om te onderhandelen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat staat gepland voor 29 maart.

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontvangt de Britse premier vandaag om 11.00 uur. May spreekt ook met EU-president Donald Tusk, EU-onderhandelaar Michel Barnier en leden van het Europees Parlement.

May wil veranderingen in het uittredingsverdrag dat vorige maand door het Lagerhuis werd weggestemd vanwege de zogenoemde backstop. Die regeling moet ervoor zorgen dat er nooit een harde grens komt tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek.

Verzekeringspolis

May vreest dat haar land door deze backstop nooit loskomt van de EU en wil een einddatum. De EU staat vierkant achter Ierland en de backstop als verzekeringspolis. Aanpassing van het akkoord is onbespreekbaar. "Het is de beste en enige mogelijke deal'', zei Juncker gisteren. "We kunnen de discussie over de backstop niet heropenen.''

Zo werkt de backstop

EU-president Tusk hoopt dat May komt met een "realistische suggestie" voor een oplossing. Hij haalde woensdag uit naar de brexiteers: "Ik vraag me af hoe die speciale plek in de hel eruitziet voor degenen die de brexit hebben aangemoedigd zonder zelfs maar een schets van een plan hoe dat veilig moet gebeuren."

Ook diplomaten van de lidstaten wachten af waar May mee komt. Een ‘inlegvel’ met een juridisch bindende interpretatie en de verzekering dat de EU er alles aan zal doen om de backstop te voorkomen, zou een optie kunnen zijn. Dat kan zolang het niet in tegenspraak is met het akkoord en het vredesproces in Ierland niet in gevaar brengt.

Ongerustheid

"Er is een grens aan de creativiteit", aldus een betrokkene. Hij ziet ongerustheid en frustratie bij sommige lidstaten omdat de deal na zulke lange onderhandelingen de prullenbak in dreigt te gaan. "Maar er is nog altijd animo, de belangen zijn groot." Het vertrouwen dat het Lagerhuis alsnog groen ligt geeft, neemt volgens hem echter af.

Bron • RTL Nieuws/ANP