Buitenland

Trumps tweede State of the Union: 'Daar overtuig je geen Democraat mee'

06 februari 2019 05:14

Beeld © AFP

De grensmuur met Mexico moet er absoluut komen, herhaalde president Trump een paar keer tijdens zijn tweede State of the Union.

Voor het eerst ontvouwde Trump zijn plannen terwijl een deel van het Congres in handen is van de Democraten. De verhoudingen tussen Trump en het sinds januari veel linksere Huis van Afgevaardigden zijn uiterst gespannen. Dat was te merken.

Democraten applaudisseerden vaak niet. Zelfs Democratische leider Nancy Pelosi, zichtbaar achter Trump, bleef vaak zitten. Democraten stonden wel op toen Trump zei dat Amerika meer werkende vrouwen had dan ooit. Veel vrouwelijke Democraten hebben in januari mannen vervangen. Trump genoot ervan en vertelde hun niet meteen te gaan zitten.

Trump in 'troonrede': 'Stop de politieke spelletjes'

President Trump pleitte in de State of the Union voor meer eenheid en samenwerking en riep de Democraten op om de onderzoeken naar zijn verkiezingsoverwinning en de vermeende Russische inmenging te stoppen.

Grensmuur

De grensmuur was een belangrijk onderdeel van zijn toespraak. Trump noemde de muur aan de 'gevaarlijke zuidelijke grens' een 'morele plicht'. Hij schetste een beeld van misdaad door illegale immigratie. "Muren werken en redden levens", zei hij. De spanning was te snijden onder de Democraten. Er klonk boegeroep terwijl zij elkaar hoofdschuddend aankeken.

"Over tien dagen gaat de Amerikaanse overheid weer gedeeltelijk op slot tenzij Trump en het parlement een akkoord bereiken over een nieuwe begroting. Ik hoorde niets dat erop duidt dat de partijen zo’n shutdown kunnen voorkomen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

 

De shutdown: wie betaalt de prijs?

De grensmuurruzie leidde tot de langste Amerikaanse overheidssluiting in de geschiedenis.

Onderzoek

Trump sloeg een verzoenende toon aan die totaal verschilt van zijn gebruikelijke scheldkanonnades, zegt Mouthaan. Er moet een einde komen aan 'politieke impasse', zei Trump. Hij waarschuwde Democraten echter hem en zijn administratie niet aan allerlei onderzoeken bloot te stellen: "Om vrede en wetgeving te bewerkstelligen, kan er geen oorlog en onderzoek zijn. Zo werkt het gewoon niet!"

Erik Mouthaan: "Trump had beloofd om met zijn speech de band te versterken met de Democraten, die nu meer macht hebben in het parlement. Maar vervolgens kwam hij met een eisenpakket waarmee zij nooit akkoord zullen gaan en de omfloerste waarschuwing over die onderzoeken. Hij zal geen Democraat voor zich gewonnen hebben."

USA USA

Er was nu een keuze, zei Trump, tussen 'ongelooflijke vooruitgang' of zinloze vernietiging'. "Vanavond vraag ik u om voor grootheid te kiezen." Herhaaldelijk noemde hij de VS de grootste natie ter wereld. "Er is geen land ter wereld dat kan concurreren met Amerika."

Republikeinen reageerden enthousiast. Verscheidene keren werd er 'USA, USA' gescandeerd alsof het een sportwedstrijd was.

Wit

De Democratische vrouwen van het Congres waren in het wit gekleed om aandacht te geven aan gendergelijkheid. Vrouwen die in de negentiende en twintigste eeuw voor stemrecht voor vrouwen vochten, de zogenoemde suffragettes, kleedden zich ook in het wit.

In een persconferentie voor de toespraak zei Democraat Brenda Lawrence: "Voor een regering die haar ogen heeft gesloten voor vrouwen, zullen we worden gezien."

Vrouwelijke Democratische congresleden in het wit voor gendergelijkheid. Beeld © AFP

Noord Korea

Trump zei tevens dat hij op 27 en 28 februari in Vietnam een top gaat houden met Kim Jong-un. Hij noemde de verhouding met de Noord-Koreaanse leider goed. Zonder hem zou er nu een 'grote oorlog' zijn, stelde hij.

Bron • RTL Nieuws