Buitenland

Turkse economie blijft luchtkasteel, en dit vakantieoord ook

14 januari 2019 19:35

Het vakantieoord in Turkije bestaat uit 700 Franse kastelen. Beeld © AFP

Het moest een vakantieoord worden dat wel wat weg zou hebben van Disneyland. Maar de honderden kasteeltjes bij het Turkse stadje Mudurnu worden misschien nooit afgebouwd. Het gaat zo slecht met de Turkse economie, dat de bouwsector op sommige plekken is stilgevallen.

Het bijzondere bouwproject Burj al Babas kwam een half jaar geleden stil te liggen en is veranderd in een spookdorp. Het dorp ligt ergens tussen Istanboel en Ankara en werd gebouwd voor steenrijke Arabische toeristen. Die komen normaal maar wat graag naar Mudurnu.

Sarot

Ieder een eigen Frans kasteeltje voor 320.000 tot 460.000 euro, had de architect bedacht. Zevenhonderd stuks om precies te zijn, waarvan er bijna zeshonderd zo goed als klaar zijn.

Maar projectontwikkelaar Sarot ging afgelopen zomer failliet. En dus zijn de geplande zwembaden, het winkelcentrum, de moskee en vooral de toeristen ver te zoeken.

Net als veel andere bedrijven in de bouwsector was Sarot niet opgewassen tegen de zware economische crisis in Turkije. Terwijl juist die bouwsector altijd een belangrijke motor was voor de hele Turkse economie.

Dit Turkse dorp telt honderden verlaten kastelen:

Onze Midden-Oosten correspondent Olaf Koens neemt je mee dwars door de verlaten kastelen heen.

Crisis

Westerse investeerders hebben geen vertrouwen meer in het Turkije van president Erdogan en halen hun geld weg uit het land. Terwijl juist Erdogan wil blijven bouwen en hoopte dat rijke Arabieren hun geld naar Turkije zouden brengen.

"Maar zelfs de nieuwe vrienden van Turkije kunnen dit niet redden", aldus Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens, die een kijkje nam in het spookdorp. "De economie betaalt een enorme prijs voor het populistische beleid van de president. Volgens experts is er een bubbel en is de kans groot dat die nu barst."

Doorstart?

De failliete projectontwikkelaar hoopt het project overigens toch af te bouwen dit jaar. Als er honderd kastelen worden verkocht, zijn ze uit de schulden, zo liet de topman eerder weten aan Bloomberg.

Bron • RTL Z