Buitenland

Tienduizenden reizigers getroffen door staking op Duitse vliegvelden

Michaël Niewold • 14 januari 2019 14:32 @michaelniewold

Ongebruikte incheckterminals van Lufthansa tijdens een staking in 2016. Beeld © Getty Images

Mensen die morgen van of naar Duitsland willen met het vliegtuig, kunnen maar beter alvast een alternatief vervoersmiddel regelen of hun reisplan een paar dagen opschuiven. Beveiligers op Duitse vliegvelden staken, met grote verstoringen van het vliegverkeer tot gevolg.

Op Frankfürt Airport worden door de stakingen 'grote verstoringen en gecancelde vluchten' verwacht morgen, waarschuwt het bedrijf op de website. Het is na Heathrow, Charles de Gaulle en Schiphol het grootste vliegveld van Europa. 

Tot nu toe zijn er al 470 vluchten van en naar het vliegveld gecanceld, vertelt een woordvoerder aan RTL Z. Hij verwacht dat dit er nog meer zullen worden. In totaal stonden er voor morgen 1200 vluchten gepland. 

Advies: kom niet

Omdat de staking van 2 uur 's nachts tot 8 uur 's avonds zal plaatsvinden, adviseert het vliegveld om passagiers die vanaf Frankfurt willen vliegen om niet te komen. De verplichte veiligheidscontroles kunnen namelijk niet worden uitgevoerd en dus kunnen reizigers niet naar hun vliegtuig. 

Op het vliegveld wachten tot er wel gevlogen kan worden, heeft geen nut, benadrukt de woordvoerder. Gedupeerde reizigers moeten goed contact houden met hun maatschappij, adviseert hij.

Voor overstappende passagiers zijn de problemen iets minder groot: zij kunnen waarschijnlijk hun aansluitende vlucht wel halen. Zij worden wel geadviseerd om rekening te houden met vertragingen of andere hinder. 

KLM vliegt niet

Hoeveel passagiers geraakt worden door de staking, weet hij niet. Vorig jaar verwerkte het vliegveld 69,5 miljoen passagiers, omgerekend 190.000 per dag gemiddeld. Maar dat aantal wordt al dagen ruim niet gehaald omdat de Duitse vakanties vorige week eindigden, legt de woordvoerder uit. 

Vliegmaatschappij KLM heeft voor morgen 'een tiental' vluchten geannuleerd vanaf Frankfürt, Bremen en Hamburg. "Op een aantal andere vluchten verwachten we grote vertragingen. Als er zo weinig beveiligingspersoneel werkt, raakt een luchthaven verstopt", vertelt een woordvoerder. "Het is een hele vervelende situatie."

Passagiers die tegen problemen kunnen aanlopen, krijgen bericht van KLM.

1000 stakers

Er wordt al sinds 10 januari gestaakt door beveiligingspersoneel van Duitse vliegvelden. Frankfurt en München, waar morgen ook gestaakt zal worden, werden tot nu toe ontzien door vakbond Verdi.

Sinds vorige week donderdag staken zo'n 1000 beveiligers op de vliegvelden van Düsseldorf, Köln-Bonn en Stuttgart. Dat zorgde er al voor dat het vluchtschema vanaf deze plaatsen is ingekrompen. Op Berlijn-Tegel en Schöneveld werd al eerder gestaakt.

Ondanks de stakingen geeft werkgeversorganisatie BDLS (het verbond van Luchtverkeersveiligheid) geen sjoege. En dus wordt morgen ook gestaakt op Frankfürt, meldt Verdi

Bron • RTL Z