Buitenland

China lijkt VS tegemoet te komen: verlaagt mogelijk auto-heffingen

Michaël Niewold • 11 december 2018 15:30 @michaelniewold

Een BMW X5 op de autobeurs in het Chinese Guangzhou. Beeld © Getty Images

Echt concreet waren de afspraken tussen de presidenten Xi Jinping en Donald Trump niet, maar hun diner op de G20-top in Buenos Aires lijkt nu toch resultaat op te leveren. China zou de importtarieven op Amerikaanse auto's willen verlagen.

Er is een voorstel om de importheffing van 40 naar 15 procent te verlagen, dat de komende dagen wordt behandeld in het Chinese kabinet, meldt Bloomberg op basis van bronnen

Dat er iets aan zit te komen, wordt bevestigd door president Trump. "Zeer productieve gesprekken gaande met China! Er komen belangrijke mededelingen aan!", hint hij op Twitter naar een officiële bekendmaking. Dat China dit zou doen, was al aangekondigd door hem.

BMW geraakt

Als de heffingen inderdaad omlaag gaan, is dat goed nieuws voor autofabrikanten die hun auto's voor de Chinese markt bouwen in de VS. Onder meer BMW werd flink geraakt door de handelsoorlog tussen de beide wereldmachten.

Op de beurs is dat ook terug te zien: de aandelenkoersen van onder meer Ford, Tesla en General Motors stijgen in de voorbeurshandel. Het is alleen nog wel de vraag of beleggers niet te vroeg juichen: er is nog niets officieel.

Wapenstilstand

Op dit moment gelden over en weer importheffingen op elkaars producten ter waarde van honderden miljarden dollars. In Argentinië is afgesproken tot maart in ieder geval geen nieuwe heffingen in te stellen en te onderhandelen over een oplossing van het handelsconflict.

De gesprekken daarover lopen nog steeds ondanks de arrestatie van de cfo van het Chinese telecombedrijf Huawei. Die is op verzoek van de VS gearresteerd in Canada, in hetzelfde weekend als dat Trump en Xi elkaar ontmoeten. De VS verdenkt haar van het ontduiken van handelssancties tegen Iran.

Bron • RTL Z