Buitenland

'Aangifte tegen Nederlandse banken en bedrijven om witwassen'

04 december 2018 22:45

Bill Browder, die zich inspant voor de zogeheten Magnitsky-wet. Beeld © Getty

De zakenman Bill Browder heeft aangifte gedaan tegen een aantal banken en bedrijven in Nederland die crimineel geld zouden hebben witgewassen. Het Openbaar Ministerie bekijkt de aangifte om te zien of strafrechtelijk moet worden ingegrepen.

Het gaat om een bedrag van zeker 8 miljoen euro, afkomstig uit de zogeheten Magnitski-zaak. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Zembla en NRC Handelsblad. De Russische advocaat Sergej Magnitski kwam in 2009 om het leven na het onthullen van een enorme belastingfraude die voor een deel het werk was van Russische politiemensen en belastingambtenaren.

Groenten, fruit en bloemen

Magnitski werkte voor Bill Browder, die zich al jaren inspant om internationale wetgeving van de grond te krijgen tegen de Russische aanstichters van corruptie en fraude. Het was Browder die de aangifte tegen Nederlandse banken en bedrijven vorig jaar indiende.

Het zou gaan om de banken ING, ABN Amro en Rabobank en om tientallen bedrijven, voornamelijk exporteurs van groenten, fruit en bloemen. Die leverden producten aan Russische afnemers en werden daarvoor op Nederlandse bankrekeningen betaald. De exporteurs zouden zelf niet op de hoogte zijn geweest van de fraude.

Verdachte transacties

De banken moeten verdachte transacties opsporen en melden. Als ze dat verzuimen, kan sprake zijn van een misdrijf. Het toezicht van de banken schiet tekort: ING en Rabobank hebben intussen honderden miljoenen betaald om strafvervolging in andere witwaszaken te voorkomen.