Buitenland

Shoppen in de baas z'n tijd: ambtenaren Sicilië klokten voor elkaar in

27 november 2018 12:41

Een onherkenbaar gemaakte werknemer klokt in voor een collega. Beeld © Guardia di Finanza Palermo

Op Sicilië wordt het gedrag onderzocht van 42 werknemers van de regionale gezondheidsdienst die stelselmatig voor elkaar zouden hebben ingeklokt, zodat ze niet naar hun werk hoefden. Elf medewerkers zijn onder huisarrest geplaatst.

De collega's die hun werk ontdoken, zouden er onder kantoortijd hun eigen bezigheden op nahouden, zegt een woordvoerder van de fiscale opsporingsdienst tegen het Italiaanse persbureau Ansa.

Doen alsof

Ze werkten samen om 'te doen alsof ze op hun werk waren', zegt de politie. In de tussentijd gingen ze naar de kapper of waren ze aan het shoppen. Twintig mensen zijn gedagvaard, elf anderen moeten zich vanaf nu regelmatig bij de politie melden.

Het probleem van 'spijbelende' overheidsmedewerkers is in Italië wijdverspreid. Bekend is het verhaal uit de badplaats San Remo, waar een paar jaar geleden bijna 200 ambtenaren werden aangeklaagd omdat ze hun werk niet deden. Sommigen kwamen gekleed in zwembroek of ochtendjas naar hun werk, om na het inklokken direct weer te vertrekken.