Buitenland

Ruimterobot komt vanavond aan op Mars: 'Iedereen zit er klaar voor'

26 november 2018 16:32

De InSight-Lander bij de lancering. Beeld © Getty

Met ruim twintigduizend kilometer per uur komt de InSight-Lander van NASA vanavond aan op Mars. Hij heeft precies zes minuten om af te remmen en veilig te landen. "Dit is een ontzettend spannende landing", zegt Rob van den Berg, directeur van de Space Expo in Noordwijk.

Een landing op Mars gaat maar in veertig procent van de gevallen goed."Het hitteschild moet werken, de vering of remsystemen kunnen kapot gaan, het is heel complex", zegt Van den Berg. De InSight-Lander begint zijn landing rond 20.40 uur Nederlandse tijd.

Rob van den Berg bij de Space Expo. Beeld © Rob van den Berg

Geen contact met de aarde

Een half jaar geleden hebben wetenschappers van NASA uitgerekend wanneer de robot zou landen. "Je moet dat heel precies weten, omdat je dan kunt uitrekenen waar Mars op dat moment staat. Je kunt de robot tijdens de reis een klein beetje bijsturen, maar zodra hij op hoge snelheid dichterbij de planeet komt, heeft bijsturen geen zin meer."

Er zit bovendien een vertraging in de communicatie van ongeveer zeven minuten. "Elk signaal dat de robot uitzendt is hier zeven minuten later, dus als er tijdens de landing iets misgaat, zijn ze bij NASA hoe dan ook te laat met handelen." Er is daarom tijdens de landing nul contact met de aarde.

Wetenschapsjournalist Roel van der Heijden. Beeld © RTL Nieuws

Onderzoek naar de kern

Als de landing goed verloopt, gaat de robot onderzoek doen naar de samenstelling van de planeet. "De robot gaat kijken hoe warm de planeet van binnen is, of de kern vloeibaar is en hoe de planeet is ontstaan", zegt wetenschapsjournalist voor NEMO Kennislink Roel van der Heijden.

"Met deze missie leren we meer over waarom Mars zo'n totaal andere planeet is dan de aarde. Mars is droog en schijnbaar levenloos, terwijl de planeet wel in hetzelfde zonnestelsel is ontstaan als de aarde." De missie duurt in totaal een Marsjaar, dat is hetzelfde als twee jaar op aarde. "Daarna zal de robot stoppen met meten."

Hiermee gaat de InSight-Lander onderzoek doen op Mars:

  • Met een seismometer zal de Lander metingen doen in de grond van Mars. De seismometer meet aardbevingen, of eigenlijk Marsbevingen. De seismometer kan ook meten wanneer meteorieten inslaan.
  • Een zogeheten mol gaat zichzelf ingraven op de planeet. Een buis zal zichzelf in de grond hameren tot een diepte van vijf meter. Tijdens het boren meet hij telkens de temperatuur van de grond. Dat zegt iets over hoe makkelijk de planeet warmte verliest. 
  • Een radio-ontvanger zal de schommelingen van de planeet waarnemen. Die schommelingen kunnen iets zeggen over of de kern van Mars vloeibaar of vast is. "Denk aan eieren. Een rauw ei tolt anders rond dan een gekookt ei", legt Rob Van den Berg uit. 

Alle drie de instrumenten samen geven een totaalbeeld van de samenstelling van de planeet van kern tot oppervlakte.  

Leven op Mars

"Elke missie geeft nieuwe inzichten. Bovendien is dit het eerste onderzoek naar het inwendige van mars", zegt Van den Berg. Deze missie is niet direct gericht op het ontdekken van mogelijk leven op de planeet, maar staat er indirect wel mee in verband. 

"Met de kennis van een binnenkant van een planeet, kun je ook iets zeggen over het oppervlakte van de planeet", zegt Roel Van der Heijden. In 2020 start de volgende missie naar Mars, die is volledig gericht op het ontdekken van mogelijk leven op de planeet.

Zo zou de Marslanding moeten gaan:

"Ik zal heel blij zijn als we signaal krijgen dat hij geland is", zegt Tom Hoffman van NASA.

Bron • RTL Nieuws