Buitenland

'EU wil douanegrens in Ierse zee bij no deal-brexit'

Pepijn Nagtzaam • 09 november 2018 07:41 @pepijnnagtzaam

De huidige grens tussen Noord-Ierland en Ierland Beeld © Getty Images

De Europese Unie wil een douanegrens instellen in de Ierse zee als het niet lukt om een brexit-deal te bereiken. De grens zou dan in de zee tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk komen.

Dat schrijft de Britse krant The Times, die naar  eigen zeggen een brief van premier Theresa May heeft ingezien. Volgens the Times heeft May die brief gestuurd aan de leiders van de Noord-Ierse partij DUP, waarop May leunt voor regeringssteun.

In de brief zou staan dat dat de EU nog steeds erop aandringt om bij een no deal de twee Ierlanden in de douane-unie te houden. Volgens de krant verklaart May ook in de brief dat ze nooit zal toestaan dat er een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk ‘in werking wordt gesteld’.

Die laatste woorden doen volgens the Times alle alarmbellen afgaan bij de DUP. De krant stelt dat de partij de brief interpreteert als een signaal dat de optie tot een grens in de Ierse zee wel in de juridische afspraken opgenomen zal worden.

Dat is niet acceptabel voor de Ierse partij. In een reactie heeft een woordvoerder van de premier laten weten dat May met de brief juist onderstreept nooit een situatie te zullen accepteren waarin het Verenigd Koninkrijk in twee douanegebieden wordt verdeeld. Een harde grens op het Ierse eiland staat niet ter discussie, volgens de woordvoerder.

Het struikelblok Ierse grens

De Ierse grens blijkt het grootste struikelblok in de brexit-onderhandelingen. Als de Britten de EU verlaten komen er weer grenscontroles aan de buitengrenzen van het land en de EU. 

In de jaren negentig is afgesproken dat er tussen Ierland, dat bij de EU hoort, en Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort, absoluut geen harde grens mag komen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken zei vorig jaar dat decennia van vredesbesprekingen de prullenbak in kunnen als er door de brexit weer een fysieke grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland.

Grens in de zee

Toch moet er ergens wel een grens komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. In de uittredingsovereenkomst moet een plan worden opgenomen voor de Ierse grens, mocht de EU er na een transitieperiode van twee jaar niet uitkomen met het Verenigd Koninkrijk.

Het voorstel van de EU is om een grens in te stellen in de Ierse zee wordt ook niet gewaardeerd door de Britten, omdat het Verenigd Koninkrijk dan uit elkaar gehaald wordt. Het Ierse eiland zou in de douane-unie blijven, terwijl het Britse eiland erbuiten zou vallen.

Bron • RTL Z