Buitenland

Tienduizenden euro's en verhuisdozen voor Britse Europarlementariërs na brexit

Pepijn Nagtzaam • 24 oktober 2018 19:30 @pepijnnagtzaam

Nigel Farage drinkt een pint tijdens de campagne voor het brexit-referendum. Beeld © Getty Images

Aftellen geblazen: Britse Europarlementariërs moeten binnenkort hun kantoren leegmaken. Gisteren kregen ze te horen wat er van hen verwacht wordt tot aan de brexit. Er was ook goed nieuws: ze krijgen een transitievergoeding die kan oplopen tot meer dan twee ton.

Volgens de regels die gelden voor alle Europarlementariërs hebben de leden aan het eind van hun termijn recht op een overbruggingstoelage die even hoog is als hun standaardsalaris. Voor een lid van het Europarlement is dat 8611,31 euro bruto per maand.

Het salaris valt onder de belastingregeling van de Europese Unie en er moeten ook verzekeringskosten worden afgedragen. Na afdracht van die bedragen blijft er 6710,67 euro over. Daarnaast kan er nog een nationale inkomstenbelasting overheen komen, afhankelijk van de lidstaat waar het parlementslid vandaan komt.

De overbruggingstoelage is net zo hoog als een maandsalaris. Per jaar dat leden in het parlement zaten krijgen de parlementariërs een maand overbruggingstoelage.

Hoeveel krijg je mee? 

Een parlementariër die het werk tien jaar heeft gedaan, krijgt dus tien maanden lang de toelage. Dat komt neer op 86.113,10 euro voor belastingen. De toelage wordt maximaal twee jaar uitgekeerd, maar dat haalt geen enkele Britse parlementariër.    

Nigel Farage, die vanaf 21 september 1999 in het Europees Parlement zit, heeft er 19 dienstjaren op zitten. Dat betekent dat hij kan rekenen op een overbruggingstoelage van 163.614,89 euro, verdeeld over de komende 19 maanden.

Alle parlementariërs krijgen hetzelfde

Een woordvoerder van het Europees Parlement benadrukt tegenover RTL Z dat de regeling geldt voor alle parlementariërs wiens termijn afloopt. De Britse parlementsleden hebben de briefing eerder gekregen omdat zij eind mei al moeten vertrekken. Parlementsleden van andere lidstaten zitten nog tot juni 2018, als de Europese verkiezingen zijn geweest. 

De regeling is vergelijkbaar met de wachtgeldregeling in onze Tweede Kamer. Ex-Europarlementariërs die een andere baan vinden voor de regeling afloopt, moeten het parlement informeren en worden gekort op hun toelage.

Als een ex-parlementslid ook in een ander parlement zitting heeft wordt de vergoeding niet uitbetaald. 

Verhuisdozen en 6600 euro van de EU

De Britten hebben verder te horen gekregen dat ze een vergoeding van ongeveer 6600 euro krijgen om het kantoor leeg te maken en te verhuizen. De reis naar huis wordt overigens ook betaald door de EU. Daarnaast krijgen parlementariërs vijftien verhuisdozen.

Alle spullen zoals laptops en iPads moeten ingeleverd worden. Na 29 maart kunnen de Britse ex-parlementsleden nog drie maanden bij hun e-mails, daarna worden die verwijderd. Britse assistenten van parlementsleden krijgen een verhuisvergoeding en een maandsalaris mee.

De bijeenkomst was ook voer voor grappen: ex-Conservatief Julie Girling merkte op dat er verrassend veel leden van de Eurosceptische partij UKIP aanwezig waren bij de bijeenkomst.

Bron • RTL Z