Buitenland

Te weinig douanespecialisten: logistieke sector verwacht vertraging na brexit

Pepijn Nagtzaam • 18 oktober 2018 06:23 @pepijnnagtzaam

Anti-brexitprotesten bij het Britse parlement op 17 oktober 2018. Beeld © ANP

Er zijn te weinig douane-specialisten bij Nederlandse bedrijven en dat zal na de brexit zorgen voor vertragingen in goederenstromen. Dat verwacht bijna de helft van de importerende en exporterende bedrijven in Nederland, blijkt uit onderzoek van belangenbehartiger Evofenedex.

Die verwachte vertragingen zullen vooral komen doordat er straks meer douaneaangiftes nodig zijn, terwijl er een tekort aan declaranten is. Declaranten zijn douanespecialisten bij bedrijven die aangiften invoeren en groen licht van de douane moeten krijgen.

Evofenedex heeft een onderzoek gedaan onder 300 van die declaranten die werken bij verladers en logistiek dienstverleners. 60 procent van de declaranten verwacht dat nieuwe douaneprocedures na de brexit zullen zorgen voor een grote toename aan import- en exportaangiftes.

Meer werk door brexit

Slechts 21 procent van de bedrijven vindt dat ze goed voorbereid zijn op de brexit. Daarbij valt op dat de gevolgen van de brexit voor de Nederlandse economie negatiever worden ingeschat dan de gevolgen voor het eigen bedrijf.

Een op de vijf declaranten denkt namelijk dat de brexit positieve gevolgen voor het bedrijf zal hebben. Dat zijn vooral de expediteurs en logistiek dienstverleners. "Die zien voor zichzelf meer werk komen", zegt Ellen Timmer van Evofenedex. "Dat is hun core business."

UWV ingezet voor nieuwe declaranten

Verladers en productiebedrijven zijn logischerwijs een stuk negatiever over de verwachte gevolgen, zegt Timmer. "Voor die bedrijven is het alleen maar meer gedoe en gaat het meer geld kosten. Deze bedrijven besteden het werk ook vaak uit aan die dienstverleners, die het dus drukker gaan krijgen."

Er komen meer formulieren en bedrijven hebben te weinig mensen om zich daarmee bezig te houden. Daarom wordt er nu gewerkt aan een pilot samen met de UWV's in Eindhoven en regio Rijnmond, laat Evofenedex weten.

 

In die pilot moeten werkzoekenden gematcht worden met bedrijven die ze op moeten leiden tot declarant. Volgens Timmer worden er alleen al in regio Rijnmond 500 vacatures verwacht in die hoek.

Dat komt voornamelijk omdat er zo'n 35.000 bedrijven zijn die op enige manier handel drijven met het Verenigd Koninkrijk en nu nog geen enkele ervaring met douaneformaliteiten hebben. "Het is de vraag of er nog voldoende tijd is om maatregelen te nemen wanneer er zekerheid komt over een harde brexit."

Wat moet een declarant kunnen? 

Als bedrijven nu haast maken, kunnen ze de deadline mogelijk nog halen. Er wordt vooral gezocht naar werkzoekenden met douane-ervaring die eerder zijn uitgestroomd, maar ook ex-medewerkers van banken of verzekeraars zouden in aanmerking kunnen komen.

"Er zijn in het verleden veel mensen uit die sectoren op straat komen te staan", zegt Timmer. "Dat zijn de mensen met administratieve skills die nodig zijn. Ze moeten nauwgezet kunnen werken en goed kunnen controleren."

Bron • RTL Z