Buitenland

JP Morgan en Ford zeggen af voor Saoedische investeringstop

Michaël Niewold • 15 oktober 2018 09:42 @michaelniewold

Jamie Dimon, topman van de Amerikaanse bedrijf Jamie Morgan. Beeld © Getty Images

Jamie Dimon, ceo van de Amerikaanse bank JP Morgan en Bill Ford, voorzitter van de raad van commissarissen van automaker Ford, reizen niet af naar Saoedi-Arabië, waar ze aanwezig zouden zijn bij een investeringstop.

Waarom ze niet gaan gaan zeggen ze niet, maar het besluit kan niet los worden gezien van het verdwijnen van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

De Turkse inlichtingendiensten vermoeden dat hij is vermoord en in stukken gehakt in opdracht van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De journalist schreef kritisch over het regime in zijn vaderland in zijn columns in The Washington Post en was al een jaar in zelfgekozen ballingschap. 

Druk op andere bedrijven

De afzeggingen van Dimon en Ford voor het Future Investment Initiative kunnen er ook voor zorgen dat de druk wordt opgevoerd op bedrijven zoals Goldman Sachs, Mastercard en Bank of America om ook af te zeggen, schrijft persbureau Reuters

Eerder zeiden onder meer de topman van Uber, Dara Khosrowshahi, en Andy Rubin van Alphabet af. Ook de mediabedrijven CNN, Financial Times, New York Times, CNBC en Bloomberg meldden zich af, net als miljardair Richard Branson. 

Gaat Hoekstra?

Het is nog onduidelijk of minister Wopke Hoekstra van Financiën, die volgens zijn agenda over twee weken gaat spreken in de Saoedische hoofdstad Ryiad, wel zal afreizen.

Coalitiepartner D66 riep de minister op om niet te gaan, maar ondanks dat Hoekstra de gebeurtenissen 'zorgelijk' noemt, is er nog geen knoop over doorgehakt. Het ministerie laat een besluit hierover onder meer afhangen van wat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert, laat een woordvoerder weten. 

Ook Nederlandse multinationals met belangen in Saoedi-Arabië zijn afwachtend: Unilever, Shell en AkzoNobel hulden zich zaterdag in stilzwijgen na vragen van RTL Z

Dreigement Trump

Dat gold niet voor de Amerikaanse president Donald Trump, die zei dat hij de Saoedi's 'streng zou straffen' als die inderdaad achter de verdwijning van de journalist blijken te zitten. 

De uitspraak van Trump werd door de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken beantwoord met het dreigement dat 'iedere actie tegen het land, gevolgd zal worden met een grotere reactie', zo meldt de New York Times.

Bron • RTL Z