Buitenland

'Meerderheid Britten zou nu tegen een brexit stemmen'

12 augustus 2018 22:28

De dag nadat bekend werd dat de brexit een feit was, protesteerden jonge Britten tegen een vertrek uit de EU. Beeld © Getty Images

De inwoners van 112 kiesdistricten in Groot-Brittannië die in 2016 voor een brexit hebben gestemd, zouden nu juist tegen het verlaten van de Europese Unie zijn. Door de omslag zou nu een meerderheid van 53 procent voorstander zijn van 'remain', oftewel het lid blijven van de Europese Unie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Observer. Volgens de krant kunnen deze bevindingen, gebaseerd op twee peilingen onder meer dan 15.000 mensen, van invloed zijn op de parlementaire discussie over brexit later dit jaar.

'Remain'

Door de omslag zijn nu 341 van de 632 kieskringen in Engeland, Schotland en Wales voorstander van 'remain', oftewel 53 procent. De meeste mensen die van mening zijn veranderd zijn te vinden in het noorden en in Wales.

Met name de Labour-aanhangers die voor 'leave' stemden, denken er nu anders over. Veel Britten kwamen tot inkeer na de presentatie van het brexit-voorstel door premier Theresa May op 6 juli. Zelfs de districten van de brexitvoorvechter Boris Johnson en Michael Gove zijn geswitcht.

Chaos bij Brexit: boze Britten willen Nederlander worden

“Ze maken er een potje van.” De Britten stappen volgend jaar maart uit de Europese Unie. Maar hoe, dat is nog altijd volslagen onduidelijk. Het zorgt voor boosheid en onzekerheid bij Britten in Nederland. Steeds vaker vragen zij een Nederlands paspoort aan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP