Buitenland

Koningin Elizabeth en U2-zanger Bono in verlegenheid na nieuw lek uit financiële wereld

05 november 2017 20:10

Beeld © AFP

Opnieuw zijn er miljoenen documenten gelekt uit belastingparadijzen: dit keer brengen ze onder meer de Britse koningin Elizabeth en U2 zanger Bono in verlegenheid. Daarnaast worden er weer banden aangetoond tussen een Amerikaanse minister en Russen uit de kring rond Poetin.

Het lek is dit keer de Paradise papers gedoopt en is door dezelfde media naar buiten gebracht die eerder over de Panama Papers berichtten. In Nederland hebben de dagbladen FD en Trouw toegang tot de documenten. 

Zie ook: Panama Papers: miljarden weggesluisd

Elizabeth en Bono

De documenten tonen onder meer aan dat Koningin Elizabeth investeert in een omstreden bedrijf dat tegen extreem hoge rente huishoudapparaten verkoopt op afbetaling, melden de twee kranten. De BBC meldt zelfs dat ze privégeld wegsluist naar de Kaaiman Eilanden en Bermuda

U2-zanger Bono zou betrokken zijn bij belastingontduiking in Litouwen. Ook Nederlandse zakenmensen komen bovendrijven, maar daarvan worden geen namen genoemd. In de documenten duikt ook Stephen Bronfman op, hij is de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zou betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaiman Eilanden.

Wat zijn de Paradise Papers?

Banden Rusland-VS

De Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross wordt via de Paradise Papers gelinkt aan de kleine kliek Russische zakenmensen en vertrouwelingen rond president Poetin. Dat is momenteel bijzonder precair, nu het al maanden gaande FBI-onderzoek naar wat nu de banden zijn tussen de Amerikaanse regering van Trump en de Russische overheid, vaart begint te krijgen.

Deze week werd de campagneleider van Trump officieel in staat van staat van beschuldiging gesteld en vandaag meldde nieuwszender NBC dat het bewijs zich ook opstapelt tegen Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws