Buitenland

Na Catalonië stemt nu Noord-Italië over meer autonomie

Maarten Veeger • 22 oktober 2017 09:00 @breakingsweep

Milaan, een van de rijkste steden van Italië. Beeld © AFP

In de twee grootste Noord-Italiaanse regio's worden vandaag verkiezingen gehouden voor meer autonomie. Lombardije en Veneto willen meer een eigen politieke koers gaan varen en minder afhankelijk worden van de wetgevers in Rome.

De twee regio's behoren tot de economisch sterkste van het land. Economische sterke steden als Milaan, Brescia, Verona en Venetië vallen eronder. Op het gebied van financiën en industrie zijn het de economische motoren van het land.

Zeker drie decennia is er in de regio's een sterke roep om meer onafhankelijkheid van de centrale overheid. Met name de politieke partij Lega Nord hekelt het feit dat veel in het noorden geïnd belastinggeld wordt uitgegeven in het armere zuiden van het land. Met de slogan 'Rome, dat zijn boeven', werd de Lega Nord groter en groter. Ze wilden het noorden liever los zien en noemden dat Padanië.

Hup Italië

Lombardije en de Veneto hebben een president van Lega Nord. En Lega Nord partijleider Matteo Salvini maakt een goede kans om de leider te worden van een rechtse coalitie (waar ook Forza Italia (Hup Italië) van voormalig premier Silvio Berlusconi onder valt) voor de landelijke verkiezingen komend voorjaar.

Het referendum van vandaag gaat echter niet zover als in Catalonië waar de onafhankelijkheid werd gevraagd. Lombardije en Veneto willen meer zelf kunnen besluiten waar het belastinggeld naartoe gaat.

Het ja-kamp rekende uit dat de twee regio's jaarlijks ruim 70 miljard euro meer overmaken naar Rome dan dat ze terugkrijgen. President Roberto Maroni van Lombardije zei in de Financial Times dat hij de helft van al het geld dat naar het zuiden van het land gaat, wil hebben. "Als ik dat had, zou ik alle problemen van Lombardije kunnen oplossen."

Noord veel rijker dan Zuid

Het gemiddelde inkomen van een inwoner van Lombardije bedroeg in 2015 36.000 euro. In datzelfde jaar was het gemiddelde inkomen van een inwoner van Calabrië (de teen van de Italiaanse laars) 16.500 euro. Lombardije is overigens wat inkomens betreft niet de rijkste regio. De regio Süd-Tirol kent een gemiddeld inkomen van 41.000 euro. Die regio kent al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw veel meer autonomie.

'Ja' gaat winnen

De verwachting is dat in beide regio's een overgrote meerderheid van de mensen die gaan stemmen, ja zegt. De vraag is alleen of er veel mensen komen stemmen. Eerdere referenda trokken vaak maar weinig mensen. En de regering in Rome kan de uitslag ook naast zich neerleggen. Het is slechts raadgevend. Maroni liet deze week weten dat hij het referendum geslaagd vindt bij een opkomst van 34 procent.

Een grote opkomst en een overwinning voor het ja-kamp geeft de twee regiopresidenten veel meer ruimte voor onderhandelingen met Rome over meer autonomie. In de aanloop naar parlementsverkiezingen in 2018 willen de Lega Nord-leiders alvast een slag toebrengen aan de oppositie.

Dure grap

Vooral rechtse en centrumrechtse partijen steunen het referendum. Een van de linkse politieke leiders en voormalig burgemeester van Milaan Giuliano Pisapia zegt dat burgers 'voor de gek worden gehouden' met het referendum. Het heeft volgens hem totaal geen effect, schrijft L'Espresso

De huidige centrumlinkse burgemeester van Milaan Guiseppe Sala is echter wel een ja-stemmer: "Dit is niet een thema dat alleen de Lega Nord aangaat. Ik raad iedereen aan ja te stemmen."

De kosten van de organisatie van het, in tegenstelling tot het Catalaanse referendum, ook door de centrale overheid goedgekeurde referendum bedragen 62 miljoen euro, meldt de Italiaanse nieuwswebsite Il Sole 24 Ore

Bron • RTL Z