Buitenland

Bedrijven en banken ontvluchten Catalonië massaal: 'Ze zijn in paniek'

Maaike Homan • 10 oktober 2017 17:12 @MaaikeUtrecht

Klanten in Barcelona voor een vestiging van de bank Sabadell. Beeld © AFP

De lijst met bedrijven die de Spaanse regio Catalonië verlaten wordt steeds langer. "Of de onafhankelijkheid nu wel of niet wordt uitgroepen, het is nu al een economische ramp", zegt de Nederlandse ondernemer Marco Hulsewé, die al decennia in Barcelona woont.

Banken, maar ook bedrijven, zijn volgens hem in paniek. "Het is echt een zelfmoordactie waar die Catalaanse nationalisten mee bezig zijn", vertelt hij tegen RTL Z. Hoewel de Catalanen zich niet wettelijk kunnen afscheiden van Spanje, zinspeelt het Catalaanse regionale parlement hier wel op.

Bedrijven hebben geen zin in die onzekerheid en pakken hun boeltje. Door hun hoofdkantoren te verplaatsen naar plekken buiten Catalonië, worden klanten in ieder geval gerustgesteld. Ze worden hierbij geholpen door de Spaanse regering, die vrijdag snel een decreet opstelde waardoor verhuizen voor bedrijven makkelijker is gemaakt.  

'Als een atoombom die ontploft'  

Volgens de Spaanse krant El País hebben zes van de zeven grote, aan de Spaanse beursgenoteerde bedrijven, de regio verlaten. Waaronder gasbedrijf Gas Natural Fenosa, telecombedrijf Cellnex en de CaixaBank.

In totaal zijn al bijna veertig grote bedrijven vertrokken, waaronder ook verzekeraars, bedrijven in de medische sector, een grote uitgever en cava-producent Freixenet.  

Om zes uur vanavond roept de Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont mogelijk de onafhankelijkheid uit. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders riep hem op om geen beslissing te nemen die verdere dialoog onmogelijk zou maken.

Maar aan de bevolking is gouden bergen beloofd, zegt Hulsewé. "Zelfs hoger opgeleiden denken dat het dan één groot feest zal worden met ijs voor iedereen. Maar het zal zijn alsof er een atoombom ontploft."

Zie ook: Waarom Catalonië (voorlopig) niet onafhankelijk zal worden.

Deze woorden gebruikte de Nederlander ook in een fel opiniestuk voor de gerenommeerde financiële Spaanse krant Expansión. Hierin zegt hij dat de nationalisten 'spelen met de toekomst van Spanje' en dat deze 'staatsgreep de samenleving verscheurt en Catalonië een risico maakt voor investeerders'. 

Hij vertelt hoe in 2012 op verzoek van een groep Catalaanse ondernemers een analyse maakte over welke economische gevolgen afscheiding van Spanje zou hebben. Conclusie: een 'regelrechte ramp'. Maar conclusies verbonden ze er niet aan, zegt hij.   

Daling toerisme

Voor Hulsewé, die sinds 1995 in Barcelona woont met vrouw en drie dochters en hier zijn eigen bedrijf dat onder andere gespecialiseerd is in fusies en overnames, is wat de Cataanse nationalisten met hun referendum hebben gedaan, niets anders dan 'een staatsgreep in slowmotion'. "De Catalaanse regering en politie komt wetten niet na. Wat moet je dan nog?"

Niet alleen bedrijven en banken verhuizen (soms enkel op papier) hun kantoren. Ook het toerisme lijdt onder de situatie. De toerisme-wethouder in Barcelona zegt in de Spaanse krant El País: "We zien nog geen annuleringen, wel minder boekingen voor de komende maanden dan in andere jaren."

Het zou gaan om een daling van zes procent, als spreekt de hotelsector zelf over tussen de tien en twintig procent. Reisorganisaties nemen maatregelen vanwege de onrust.  Hulsewé zelf wacht de speech van Puigdemont niet af. "Ik ga de stad uit naar familie in Bilbao. De situatie is doodeng."

Bron • RTL Z