Buitenland

Duits hof geeft omstreden handelsverdrag CETA groen licht

Loek Essers • 13 oktober 2016 11:16 @loekessers

Rechters van het Duitse constitutionele hof voor de CETA-uitspraak vandaag. Beeld © AFP

De Duitse regering mag instemmen met de voorlopige inwerkingtreding van CETA, het omstreden handelsverdrag tussen de EU en Canada. Dat bepaalde het Duitse constitutionele hof vandaag.

Het hof verwierp de aanklacht van linkse partijen en meerdere burgerinitiatieven die met een spoedprocedure wilden voorkomen dat de Duitse regering voorlopig kan instemmen met het verdrag.

Honderdduizenden handtekeningen

De Duitse tegenstanders van CETA hadden 125.000 handtekeningen opgehaald tegen CETA. Volgens hen is het verdrag in strijd met de Duitse grondwet en democratische principes.

De bedoeling van de spoedzaak was te voorkomen dat de Duitse regering volgende week dinsdag in de Europese Raad van Ministers kan instemmen met de voorlopige inwerkingtreding.

Niet instemmen nadelig voor EU

Maar, het hof vindt dat dit gewoon kan. Het tegenhouden van de voorlopige inwerkingtreding zou nadelig zijn voor Duitsland en de consequenties van een 'nee'-stem zouden onomkeerbaar kunnen zijn voor Duitsland en de rest van de EU, redeneerde het hof.

De zaak draait, simpel gezegd, om de vraag of de Duitsers nog van het verdrag af kunnen als het voorlopig in werking is getreden. Volgens de Süddeutsche Zeitung geldt het besluit van het hof alleen voor de voorlopige inwerkingtreding. In de komende maanden buigt het zich nog over de vraag of het verdrag fundamentele grondrechten schendt. 

Controversieel

CETA is controversieel om de macht van multinationals bijvoorbeeld te groot zou worden als er een arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Ook wordt er gevreesd dat onze gezondheid in gevaar komt omdat het moeilijker wordt om voedsel vrij te houden van schadelijke stoffen.

Voorstanders argumenteren juist dat handelsverdragen zorgen voor meer welvaart en dat de EU een betere mondiale machtspositie krijgt door dit soort verdragen te sluiten.

Verdrag waarschijnlijk volgend jaar in werking

Ook de Nederlandse regering is van plan in te stemmen met het verdrag. Eerder deze week bleek er een Kamermeerderheid achter CETA te staan.

Volgens de huidige planning wordt CETA aanstaande dinsdag ondertekend door Europese ministers van Handel. Daarna volgt de officiële ondertekening van de EU op de EU-Canada Top van 27 oktober.

Maar, pas als het Europarlement zijn goedkeuring heeft gegeven wordt het verdrag voorlopig van kracht. Verwacht wordt dat dit volgend jaar gebeurt.  

Bron • RTL Z / Loek Essers