Buitenland

'Honderden superrijken kopen zich EU binnen met paspoort Cyprus'

17 september 2017 22:59

Een grensovergang in Nicosia tussen het Turkse en het Griekse deel van Cyprus. Beeld © EPA

Honderden welgestelde inwoners van Rusland en Oekraïne hebben de afgelopen jaren voor veel geld een Cypriotisch paspoort gekocht. Daarmee zijn ze officieel EU-burger geworden.

De Britse krant The Guardian heeft de lijst ingezien met honderden namen van mensen die hebben geprofiteerd van het omstreden 'gouden visum'-programma. De Cypriotische overheid zou er sinds 2013 meer dan 4 miljard euro mee hebben verdiend.

Volop geprofiteerd

Vóór 2013 mochten ministers op geheime basis paspoorten verstrekken aan niet-EU-ingezetenen. Volgens betrokkenen werd ook van die regeling volop geprofiteerd door de superrijken.

In ruil voor een investering van 2 tot 2,5 miljoen euro kunnen ze aanspraak maken op een Cypriotisch paspoort. De vrees bestaat dat Cyprus de achtergrond van deze 'investeerders' niet of nauwelijks checkt.

'Immoreel en pervers'

The Guardian stuitte onder meer op namen van een voormalig Russisch parlementslid, de oprichters van de grootste commerciële bank in Oekraïne en een miljardair die zijn fortuin vergaarde in de gokindustrie.

Europese politici maken zich zorgen om de Cyprus-route, die volgens sommigen het concept ondermijnt van het staatsburgerschap. The Guardian citeert de Portugese Europarlementariër Ana Gomes, die de 'gouden visa' bestempelt als 'absoluut immoreel en pervers'.

Bron • RTL Nieuws