Buitenland

Soros en Roubini waarschuwen: bloedbad op beurzen na Brexit

Michaël Niewold • 21 juni 2016 11:31 @michaelniewold

Superbelegger George Soros. Beeld © EPA

Topeconoom Nouriel Roubini en superbelegger George Soros waarschuwen, onafhankelijk van elkaar, voor de gevolgen van een vertrek van Groot-Brittanië uit de EU.

Mocht Groot-Brittannië uit de Europese Unie stappen, dan keldert het Britse pond waarschijnlijk sterker dan op 'zwarte woensdag' in 1992, schrijft miljardair en befaamd belegger George Soros in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. Hij voorziet een 'zwarte vrijdag' als het Britse volk donderdag voor een Brexit stemt.

De inmiddels 85-jarige Soros is één van 's werelds bekendste valutaspeculanten. Hij werd steenrijk door in 1992 met succes te speculeren op een neergang van het Britse pond. Destijds, op 16 september 1992, moest de Britse overheid de munt noodgedwongen met 15 procent devalueren. Nu zal de koers van het pond waarschijnlijk nog meer inzakken en meer marktverstorend zijn, voorziet Soros. 

Koers pond omhoog

Door alle onzekerheid daalde het pond de afgelopen tijd al stevig in waarde. Maar de laatste dagen toonde de munt herstel, geholpen door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De jongste peilingen wijzen op een meerderheid tegen een Brexit. De koers van de munt staat op het hoogste niveau sinds de bekendmaking van de datum van het Brexit-referendum en is zo'n 1,30 euro waard.

Zijn pleidooi moet overigens met enige argwaan bekeken worden, vertelt RTL Z-beurscommentator Bart Reijnen: "Het probleem met voorspellingen van beleggers zoals Soros is wel dat onbekend is welke belangen ze hebben."

Somberheid troef bij Dr. Doom

Ook econoom Nouriel Roubini voorspelt vernietigende gevolgen van een Brexit. Volgens hem belandt Groot-Brittanië in een recessie als het uit de EU stapt. Hij verwacht een 'ernstige schok' in het consumentenvertrouwen en 'significante schade' voor de werkgelegenheid.

Roubini was een van de weinige economen die de huizencrisis in de Verenigde Staten voorzag en heeft vanwege z'n sombere voorspellingen de bijnaam 'Dr. Doom'. 

De topeconomen krijgen bijval van onder meer oud-topvoetballer David Beckham en filmster Keira Knightley​. David Beckham schrijft op Facebook dat zijn successen bij Manchester United mede te danken zijn aan zijn Europese teamgenoten zoals Peter Schmeichel en Eric Cantona. 

Zijn landgenote Knightley doet op YouTube een oproep om te gaan stemmen: "Het kost vijf seconden om je reactie te oefenen voor bij een awarduitreiking, het kost je vijf seconden om te stemmen en anderen te stoppen die je toekomst verneuken."

Bron • RTL Z