Buitenland

Zes vragen over de JETFA, de handelsovereenkomst met Japan

Hella Hueck • 23 juni 2017 19:30 @hellahueck

Nederland importeert uit Japan dan het exporteert naar. Beeld © ANP

JEFTA is een handelsakkoord dat sinds 2013 in de maak is tussen Japan en de EU. Het staat voor Japan EU Foreign Trade Agreement. Zes vragen en antwoorden.

1. Hoe groot is de deal?

Als de deal er komt is dit het grootste handelsakkoord dat de EU ooit heeft afgesloten. Japan is de zesde handelspartner van de EU. Samen handelen ze jaarlijks voor 125 miljard euro met elkaar. De twee samen zijn een grote economische machtsfactor in de wereld. De EU en Japan maken samen zo'n 30 procent van het wereldwijde BBP uit.

2. Waarom is JEFTA belangrijk?

Het klinkt misschien gek, maar handel gaat nooit alleen over handel. Het gaat meestal ook over het vormen van machtsblokken en over het hebben van invloed in regio’s. De EU en Japan willen heel graag op de G20 met een akkoord naar buiten komen. Zo geven ze een signaal af aan president Trump: 'Wij staan wél voor vrijhandel.' Europa wil zich graag opwerpen als de nieuwe wereldleider als het gaat om handel. Trump heeft sinds zijn aantreden de handelsakkoorden met Azië ( TTP ) en met Europa ( TTIP) stilgelegd.

3. Merkt Europa al wat van het Amerikaanse protectionisme?

RTL Z was afgelopen week aanwezig bij een handelsupdate van de Europese Commissie. De Verenigde Staten zijn een veel belangrijkere handelspartner van de EU dan Japan. Handelscommissaris Cecilia Malmström zegt dat Europa de 'Make America Great again'-koers van Trump al voelt:

"We maken ons veel zorgen om het protectionisme van Trump. Er zijn voorstellen in de maak om de Buy American Act aan te scherpen. Dat maakt het voor ons in Europa moeilijker hun markt op te komen als het om aanbestedingen gaat. Ook zijn er tekenen dat de Jones Act wordt aangescherpt, dat gaat de maritieme sector in Nederland zoals jullie baggeraars ook voelen. Nu Trump ook Chinees staal weert, kan dat ook onze fabrieken van Tata Steel en Thyssen hier in Europa raken."  

4. Is TTIP dan echt dood?

Eind mei zei de Amerikaanse Minister van Handel dat hij er voor open staat om de TTIP overeenkomst te 'heronderhandelen'. Cecilia Malmström zei afgelopen dinsdag dat dat er voorlopig echt niet inzit: "Van beide kanten zijn we er nog niet klaar voor om TTIP weer af te stoffen. De Amerikaanse overheid heeft ook nog lang niet zijn ambtelijke staf op orde. We hebben meer tijd nodig om te kijken hoe en of we verder kunnen."

De Europese Unie wil nu meer naar een handelsrelatie die lijkt op een 'á la carte menu',  zeggen hoge ambtenaren bij de Europese Commissie. Het moet een 'positieve agenda' worden over sectoren en thema’s waar de EU en de VS elkaar kunnen versterken. Grote dossiers zoals dat Europese bedrijven mee kunnen doen aan Amerikaanse overheidsaanbestedingen en dat Amerikaanse landbouwbedrijven betere toegang tot de Europese markt staan volgens de EU ambtenaren niet op de menukaart.

5. Profiteert Nederland van de deal met Japan ?

De handel tussen Japan en Nederland is nog bescheiden. Volgens het CBS gaat 0,8 procent van onze export naar Japan. Onze kaas doet het goed daar: 2,5 procent van alle kaas die we maken gaat naar Japan. Vooral voor onze land- en tuinbouw kan de deal kansen bieden. Japanners vinden gezond eten en groenten heel belangrijk. De Japanse landbouw bestaan uit veel kleine boerenbedrijfjes, die moeite hebben om rendabel te zijn. Technologie wordt nog maar weinig ingezet.

Toch importeren we meer uit Japan dan dat we exporteren: techproducten zoals computers, mobiele telefoons en vlees (Wagyu-rund) en vis-en schelpdieren (tonijn) zijn samen goed voor 8 miljard euro. 

6. Moet ik nog meer afkortingen uit mijn hoofd gaan leren?

Dat zit er wel in. De EU wil lekker doorstomen met nieuwe handelsverdragen. De EU heeft een bestaand handelsverdrag met Mexico dat vernieuwd moet worden. Malmström verwacht binnenkort onderhandelingen met Chili te kunnen starten. Nog voor het einde dit jaar hoop de Europese Commissie van de lidstaten het mandaat te krijgen onderhandelingen te beginnen met Australië en Nieuw-Zeeland. En oh ja. Er moet door de Brexit ook nog een nieuwe handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk gesloten worden. Dus maak je borst maar nat. 

Bron • RTL Z