Buitenland

Ierse minister: vredesproces in gevaar door 'fysieke grens' na brexit

08 september 2017 11:07

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney Beeld © EPA

Als er door de brexit weer een 'fysieke grens' komt tussen Noord-Ierland en Ierland, kan het resultaat van decennia van vredesbesprekingen zo de prullenbak in.

Dat zegt de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney. Hij vindt de voorstellen die Groot-Brittannië daarover tot nu toe heeft gedaan, 'niet overtuigend'.

Vredesproces ondermijnd

"We willen geen fysieke grens meer op Iers grondgebied die zorgt voor barrières tussen gemeenschappen, die spanningen veroorzaakt en het vredesproces ondermijnt dat ons 30 jaar heeft gekost om op te bouwen." 

De open grens met Ierland, een EU-land, ligt extreem gevoelig sinds er in 1998 een eind kwam aan de gewapende strijd in het gebied. De inzet van die strijd was of Noord-Ierland deel moest uitmaken van het Verenigd Koninkrijk of van Ierland.

Acceptabele oplossing

Ook de EU heeft van begin af aan gezegd dat de uitkomst van de brexitonderhandelingen de vrede in het gebied nooit mag aantasten, maar het is nog altijd onduidelijk wat een acceptabele oplossing voor de Unie is.

Het probleem is namelijk dat een open grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland in feite een open grens is tussen het VK en de hele Europese Unie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Britten willen open grens met Ierland na brexit