Buitenland

Huizencrisis? In Groot-Brittannië komen 14 gloednieuwe dorpen

Frederieke Hegger • 02 januari 2017 12:44 @frederiekeh

Beeld ©

Huizentekort? Dan stamp je toch even een tiental dorpen en een paar steden uit de grond? In het Groot-Brittanië gebeurt het. Waarom in Nederland niet?

Het is een mega-project: er komen zo’n 14 gloednieuwe groene dorpen en 3 steden bij in Engeland. De dorpen zullen in totaal 48.000 woningen opleveren, de steden zo’n 150.000 stuks. Zo wordt een voormalig vliegveld getransformeerd tot een groen dorp met onder meer 1000 tot 1250 huizen, een hotel en een school. 

Groot-Britannië kampt met een gebrek aan (betaalbare) woningen. Het idee is dat het grote bouwproject, uiteraard, meer woningen op zal leveren, maar ook banen en een boost geeft aan lokale economieën.

Garden villages

De groene dorpen, in het Engels 'garden villages', zijn een moderne versie van een idee van stedenbouwkundige Ebenezer Howard. In 1900 was hij de man achter de eerste tuindorpen en –steden: onafhankelijk functionerende dorpen, omringd door het platteland. 

In totaal wordt er zo’n 6,1 miljoen pond aan overheidssubsidie beschikbaar gesteld voor de dorpen en 1,4 miljoen voor de steden, schrijft de BBC.

En Nederland dan?

Ook in Nederland wordt er vanuit diverse hoeken gepleit voor meer nieuwbouw. Maar hier gaat de overheid niet zo voortvarend te werk, beaamt woningbouw-onderzoeker Peter Boelhouwer.

"In Groot-Brittannië grijpen ze vaak actiever in dan wij. In 2000 bijvoorbeeld, zaten we in een vergelijkbare situatie: grote vraag en forse tekorten. In Engeland werd een groot onderzoek opgezet en hier werd niks gedaan. Dat zie je nu ook een beetje. De nadruk ligt in Nederland op transformatie van bestaande bouw, rond en in de stad. In Groot-Britannië op de nieuwbouw van complete dorpen en steden."

Geld verdienen door schaarste

Verschillende belangen spelen hier op de achtergrond, legt Boelhouwer uit. Zo hebben Nederlandse gemeenten baat bij schaarste, vanwege het geld dat zij verdienen of verliezen met hun grondbezit. "Dat wordt niet vaak hardop gezegd, maar zo is het natuurlijk wel", aldus de woningmarktonderzoeker. Daarnaast zijn er ook huizenbezitters die bang zijn dat hun huis in waarde zal zakken of dat groene gebieden de dupe zullen worden van nieuwbouw.

Ook in Groot-Brittannië is niet iedereen blij met de komst van nieuwe dorpen. De vorige regering werd beschuldigd van een 'war on the countryside', aldus The Telegraph. Er zitten gebieden bij waar nu maar honderden mensen wonen, maar waar straks duizenden huizen bij komen; daar zit niet iedereen op te wachten. 

Bron • RTL Z / Frederieke Hegger