Buitenland

China steekt 343 miljard euro in groene energie

05 januari 2017 16:53

Een man draagt een mondkapje tegen de smog in Bejing Beeld © ANP

China investeert tot en met 2020 in totaal 342,7 miljard euro in duurzame energie, laat de Chinese overheidsorganisatie NEA weten. Ter vergelijking: dat is ongever net zoveel als alle landen samen in 2015 in groene energie staken.

Het land wil investeren in wind-, kern-, waterkracht- en zonne-energie, schrijft Reuters. Behalve dat het plan 13 miljoen banen oplevert in de sector, werd niet veel meer bekend gemaakt.

Het bedrag is flink als je het vergelijkt met de investeringscijfers van andere continenten. Terwijl China komende vier jaar per jaar zo'n 85,7 miljard euro uittrekt, gaf Europa in het eerste half jaar van 2016 'slechts' 31,8 miljoen euro uit, blijkt uit de meest recente cijfers van Bloomberg

'De Chinezen moeten wel'

"De investering weerspiegelt de voortdurende focus van Peking op het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen", schrijft het persbureau. Afgelopen tien jaar leunde economische groei op de 'oude' energiebronnen, maar die eisen zijn tol. Het land heeft te maken met smog en milieuvervuiling. 

Afgelopen maand liet het economisch bureau van het land weten dat 8,2 miljoen euro in zonne-energie te steken. Dat zijn zo'n 1.000 grote zonne-energiecentrales. Overigens is China weliswaar netto de grootste CO2-uitstoter, per hoofd van de bevolking valt het mee. De 1,4 miljard inwoners van het land stoten per persoon zo'n 7 ton per jaar uit. In Nederland is dat zo'n 10 ton meer.