Buitenland

Amerika neemt nieuwe maatregelen tegen Venezuela

25 augustus 2017 20:30

Archieffoto. Beeld © Getty

President Trump heeft verdere financiële sancties ingesteld tegen Venezuela. Die moeten de druk op president Maduro opvoeren 'om zijn tirannie te stoppen'. Maar Amerika blijft wel gewoon olie kopen van Venezuela.

Amerikaanse banken mogen niet langer obligaties van de Venezolaanse staat of staatsoliebedrijf PDVSA kopen. Dit moet de toegang van het regime tot buitenlandse deviezen afknijpen.

Olie-export naar VS

Andere commerciële en humanitaire transacties zijn volgens het Witte Huis nog wel toegestaan, waaronder de in- en uitvoer van olie. Venezuela, een belangrijk olieland, exporteert veel olie naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zei dat de VS de 'dictatuur' die Maduro probeert te vestigen niet zullen tolereren. Eerder liet Trump al weten dat zelf militair ingrijpen in het land wat hem betreft een optie. 

Jacht op oppositieleiders

Ondertussen gaat Maduro steeds verder in het vestigen van een dictatuur. Nadat hij het hem vijandig gezinde  parlement buitenspel zette door er een nieuwe 'grondwetgevende vergadering' boven te plaatsen met uitsluitend politieke vrienden, wordt er steeds openlijker jacht gemaakt op alle oppositieleiders.  Velen van hen zijn opgepakt of het land uitgevlucht.

Sinds gisteren is ook de jacht geopend op buitenlandse televisiezenders. Twee Colombiaanse zenders, die niet onder controle van Maduro staan, werden gisteren uit de lucht gehaald. 

'Fake-news'

Volgens de Venezuelaanse minister Arreaza van Buitenlandse Zaken is het echter de bedoeling van de VS om een humanitaire crisis te veroorzaken in Venezuela. Hij zegt dat zijn land momenteel slachtoffer is van een 'fake-news'-campagne.

Bron • RTL Nieuws / Reuters