Buitenland

Belgen reageren op tolkastjes-klachten: 'Systeem werkt prima'

Maaike Homan • 22 augustus 2017 13:50 @MaaikeUtrecht

Chauffeurs in de rij tijdens de invoering van de verplichte tolkastjes. Beeld © ANP

De klachten van haperende tolkastjes waardoor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs in België soms onterecht duizenden euro's boete moeten betalen, zijn bij de Belgische autoriteiten niet bekend. "Het systeem werkt prima, maar we zullen het onderzoeken."

Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat België stopt met het uitdelen van onterechte boetes aan vrachtwagenchauffeurs. Volgens de branchevereniging werkt het systeem niet goed en zouden chauffeurs die niet direct betalen, niet verder mogen rijden van de Belgen. 

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft na die klacht contact opgenomen met haar Belgische collega. Ze noemt het 'ernstig dat je op een hoge boete wordt getrakteerd terwijl je te goeder trouw handelt'. 

Aantal klachten 'overdreven'

Maar Viapass, de Belgische instantie die het tolkastjessysteem voor de overheid beheert, vraagt zich hardop af wat het probleem precies is. "We hebben in juni twee klachten gehad", zegt woordvoerder Edward Claessens van Viapass tegen RTL Z. Hij denkt dat branchevereniging TLN 'overdrijft' als ze het hebben over honderden gevallen. 

Administrateur-generaal Johan Schoups van Viapass vult aan dat hij het daarom raar vindt 'dat TLN via de minister deze weg zijn ingeslagen'. "Maar wij willen het zeker en vast onderzoeken. We staan klaar om te helpen.''

Erg weinig fouten

Bij de 170.000 trucks die dagelijks worden gecontroleerd, is sprake van slechts enkele tienden procenten foutmeldingen, aldus Schoups. "Het systeem werkt dus naar behoren. Wel wordt bij de volgende update aan de kastjes duidelijker aangegeven als er iets fout is met het netwerk."

De kilometerheffing leverde in het eerste jaar 648 miljoen euro op, waarvan Nederlandse transportbedrijven 11 procent bijdroegen.

Onterecht, dan geld terug

De boetes van 1000 euro per overtreding worden in België door de belastingdiensten van de drie verschillende gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel geïnd. Kris De Sagher, woordvoerder van de Vlaamse Belastingdienst, zegt dat transporteurs die onterecht zijn beboet uiteraard hun geld terugkrijgen, al kan dat wel een tijdje duren.

"Ik kan me voorstellen dat er wrevel ontstaat bij transporteurs als zij onterecht zijn beboet", zegt hij tegen RTL Z. Maar, op dit moment is er volgens hem geen reden om te stoppen met handhaving. Ook hij benadrukt dat het systeem zover hij weer naar behoren werkt.  

De Sagher zegt dat er bij de dienst een signaal binnenkomt op het moment dat een vrachtwagen geen tol betaalt. Dan gaat er een team heen om te kijken wat er mis is. In het geval dat er geen kastje is, is het makkelijk, zegt hij.

'Niet direct boete'

In het geval dat er wel een tolkastje aanwezig is in de wagen en er niet is betaald wordt er onderzoek gedaan naar wat er mis ging. "Het is niet zo dat er dan direct een boete volgt", aldus De Sagher. Volgens TLN is dat wel het geval en mogen chauffeurs die niet direct betalen, niet verder rijden. 

Wel is het beleid om als er een boete volgt, die direct te innen. "Invordering in het buitenland is niet altijd efficiënt", zegt De Sagher. Soms komt de brief bijvoorbeeld niet aan. En: "Het is soms de vraag of er spontaan betaald wordt."

De woordvoerders van de Belastingdiensten in Wallonië en Brussel waren niet bekend met klachten van Nederlandse chauffeurs. Op verdere vragen van RTL Z moesten ze het antwoord schuldig blijven.

Onderzoek

De kastjes waar problemen mee zijn, komen van het Franse bedrijf Axxès, dat zich 'nummer 1' noemt op het gebied van elektronische tolheffing voor vrachtwagens. Volgens TLN werken de kastjes van dit bedrijf wel in Frankrijk en andere landen, maar dus niet in België.

Jérôme Lejeune, directeur van Axxès, zegt tegen RTL Z dat er bij het bedrijf geen bericht binnen is gekomen van tolkastjes die niet goed werken. Als dat het geval is, ziet de chauffeur ook een rood lampje, zegt hij. 

Volgens Lejeune heeft TLN geen contact opgenomen met Axxès.

Bron • RTL Z / ANP/ Maaike Homan / Loek Essers