Buitenland

Juncker houdt er in 2019 mee op: geen nieuwe termijn als voorzitter

11 februari 2017 18:53

Juncker geeft Eurocommissaris Miguel Arias Canete één van zijn vermaarde kussen. Beeld © EPA

Hij is halverwege zijn termijn als voorzitter van de Europese Commissie, maar Jean-Claude Juncker weet het al zeker: in 2019 legt hij het bijltje erbij neer. De Luxemburger krijgt geregeld kritiek om zijn stijl van leidinggeven en zijn soms potsierlijke optredens in het openbaar.

In een interview met Juncker dat het radiostation Deutschlandfunk morgen uitzendt, kondigt de oud-premier van Luxemburg aan dat het straks welletjes is geweest. Hij geeft ook aan dat hij eraan twijfelt of de lidstaten van de Europese Unie de eenheid kunnen bewaren in de onderhandelingen over de brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie.

Ongemakkelijk lange omhelzingen

Juncker (62) is een door de wol geverfd Europees politicus. Hij was, als voorganger van de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem, tussen 2005 en 2013 voorzitter van de eurogroep. Zijn benoeming, eind 2014, als voorzitter van de Europese Commissie was omstreden: hij gold als een compromiskandidaat die door niemand echt gewenst was, maar de functie toch kreeg.

Vanaf het begin klonk er kritiek op zijn functioneren. Hij maakte er een gewoonte van Europese regeringshoofden en ministers ongemakkelijk lang innig te omhelzen en/of te kussen. Ook wordt geregeld geopperd dat hij een drankprobleem heeft dat hij niet voor de buitenwereld verborgen kan houden.

Harde uithaal

Eind juni, nadat Groot-Brittannië ervoor had gekozen de EU te verlaten, haalde hij in het Europarlement hard uit naar de Britse politicus Nigel Farage, die met zijn partij UKIP de voorstanders van de brexit een stem gaf.

Heel anders ging het er een jaar eerder aan toe tijdens de Europese top in Riga (Letland), waar Juncker zijn collega-politici bepaald hartstochtelijk verwelkomde. Bekijk de beelden hieronder.

Bron • RTL Nieuws