Buitenland

Politici bezorgd over Trumps telefoongebruik

Bright • 14 februari 2017 15:39 @Bright

Beeld ©

Twee Amerikaanse senatoren zijn bezorgd over de beveiliging van de smartphone van president Trump. Hij lijkt het sowieso niet zo nauw te nemen met beveiliging.

Donald Trump kreeg na zijn beëdiging als president van de VS een nieuwe, veilige telefoon, maar twitteren lijkt hij nog steeds te doen vanaf zijn Samsung Galaxy S3. Dat toestel uit 2013 is naar normale maatstaven al onveilig, laat staan voor de president van de VS. Twee Democratische senatoren die deel uitmaken van de commissie Binnenlandse Veiligheid hebben de Amerikaanse minister van Defensie een brief (pdf) gestuurd. Daarin stellen ze vragen over die 'oude, onbeveiligde Android-telefoon'.

In de brief verwijzen de senatoren onder meer naar een artikel van The New York Times. Daarin staat dat Trump ook na zijn inauguratie als president zijn Android-telefoon is blijven gebruiken, tot onvrede van enkele stafleden. Bovendien wordt het gebruik van persoonlijke apparatuur sowieso sterk afgeraden door inlichtingendiensten die met 'top secret'-informatie omgaan. Persoonlijke, slecht beveiligde toestellen zijn een gewillig doelwit voor hackers, stellen de senatoren in hun brief. De senatoren hebben de minister gevraagd uiterlijk 9 maart te reageren, en zijn benieuwd naar de antwoorden.

Lakse beveiliging

Sowieso lijkt Trump het niet zo nauw te nemen met veiligheidsprotocollen. Zo hield hij een diner voor Japanse premier Abe in zijn Club Mar-a-Lago, in een ruimte waar ook betalende gasten werden toegelaten. Toen het nieuws over een Noord-Koreaanse rakettest Trump bereikte, bleef hij gewoon aan zijn openbare tafel zitten. Daar werd tussen de dinerende gasten gevoelige informatie besproken terwijl de staf van Trump gevoelige documenten bijlichtte met de zaklampen van hun telefoon.

Het is gebruikelijker voor een president om in zulke gevallen de ruimte te verlaten, zoals Obama in 2011 deed toen hij hoorde over een luchtaanval in Libië. In het geval van Trump gingen zijn gasten doodleuk op de foto met de man die de nucleaire koffer van de president meedraagt.

NSA deelt informatie niet met Trump

Ondertussen zou het vertrouwen in de beveiliging van de regering Trump tot een dieptepunt zijn gedaald onder Amerikaanse veiligheidsdiensten. Zo zou de NSA bepaalde gevoelige informatie bewust niet met Trump delen uit angst dat het in Russische handen valt, meldt de Observer. Eerder vandaag stapte nationale veiligheidsadviseur van de regering Trump, Michael Flynn, op vanwege contacten met de Russische ambassadeur.

Bron: Bright.nl. Kijk techprogramma Bright TV elke week op RTL Z

Bron • Bright.nl