Buitenland

Dijsselbloem: IMF-rapport over Griekenland niet sterk

Chris Koenis • 07 februari 2017 16:18 @chriskoenis

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Beeld © ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is niet onder de indruk van het sombere IMF-rapport over Griekenland, zegt hij in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Het IMF-bestuur noemde de Griekse overheidsschuld eerder vandaag 'onhoudbaar'.

Dijsselbloem noemt de koerswijziging van het IMF verrassend. "Het IMF heeft een heel somber rapport geschreven dat inmiddels door de werkelijkheid is ingehaald. Griekenland heeft alweer vier kwartalen economische groei en heeft echt een behoorlijk goed herstel op dit moment. De werkgelegenheid neemt toe en bij de begroting zijn grote stappen gezet."

Wel geeft de voorzitter van de Eurogroep toe dat er nog veel moet gebeuren. "Nu gaat het nog om om vergaande hervormingen zoals de werking van de arbeidsmarkt en het belasting- en pensioenstelsel. Daar zijn we met het IMF eens dat daar het werk nog niet gedaan is."

'IMF blijft Grieken helpen'

Wel wijst de minister de belangrijke rol die het IMF speelt. "Ik heb het IMF er graag bij, maar ze moeten ook wel eerlijk zijn. Ook het IMF heeft van Griekenland grote offers gevraagd. Ook met bezuinigingen. Daar wassen ze een beetje de handen van schoon. Dat vind ik niet erg sterk.", zegt hij.

Toch maakt Dijsselbloem zich geen zorgen dat het IMF zo ver zal gaan dat de steun voor het noodpakket voor Griekenland wordt ingetrokken. "Ze zijn nog steeds gecommiteerd. Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde ook in de Eurogroep gezegd. Het IMF blijft bereid om de Grieken te helpen."

Volgens hem is het nu vooral aan de Grieken zelf. "We moeten oppassen voor window dressing. Ook het IMF wil nog verdere ingrijpende hervormingen worden doorgevoerd. Tijdens gesprekken in Athene drukte het IMF zeer sterk, en ook terecht, op verdere aanpassingen in het pensioenstelsel en in het belastingstelsel. Bepaald geen populaire maatregelen in Griekenland. Griekenland zal zelf eerst stappen moeten zetten."

Geen kwijtschelding

Hij blijft bij zijn standpunt dat de Grieken niet op kwijtschelding hoeven te rekenen. "De leningen moeten gewoon worden terugbetaald. Wel hebben we in december weer een pakket met schuldenverlichting afgesproken. Dat scheelt op de langere termijn behoorlijk wat geld. We zijn bereid om aan het einde van het programma, dat is medio 2018, opnieuw te kijken wat er nog nodig en mogelijk is."

Bekijk hier het hele interview met Jeroen Dijsselbloem terug, waarin hij ook ingaat op de 2 miljard euro die premier Rutte wil uittrekken voor verpleeghuizen en de aanhoudende onrust bij Air France-KLM:

Bron • RTL Z / Chris Koenis