Buitenland

Centrale bank: 'Steek je geld niet in vee, maar in goud'

16 februari 2017 20:44

Beeld © ANP

Je moet je vermogen niet alleen aanhouden in de vorm van vee, maar ook in goud. Dat is waar de centrale bank van Kirgizië toe oproept. Maar tot nu toe heeft zijn oproep nog niet zoveel geholpen.

De bevolking van Kirgizië, een land tussen Kazachstan en China, moet zijn bezittingen meer spreiden, vindt de directeur van de centrale bank Tolkunbek Abdygulov. Nu nog steken volgens hem vooral op het platteland de mensen hun geld vooral in vee. En dat vindt hij niet verstandig, schrijft Bloomberg. 

Abdygulov is enthousiast over goud, omdat je dat zo makkelijk voor lange tijd kunt opslaan. Ook verliest het volgens hem niet zijn waarde.

600 ton goud voor alle Kirgiezen

Tot nu toe vinden de inwoners van Kirgizië zijn verhaal niet overtuigend genoeg. De centrale bank heeft pas 140 kilo aan goud aan de burgers van het land verkocht. Als je uitgaat van 100 gram per inwoner, dan zouden dus 1400 Kirgiezen goud hebben gekocht.

Er wonen zo'n zes miljoen mensen in het land. Als elke inwoner van het land 100 gram goud zou hebben, dan zouden de Kirgiezen in totaal zo'n 600 ton aan goud moeten bezitten. Dat is bijna net zoveel als de 612 ton goud die De Nederlandsche Bank bezit.

Voor 51.000 euro aan goud per Nederlander?

100 gram aan goud, oftewel, circa 3,5 ounce, is tegen de huidige prijs ongeveer 4300 dollar, oftewel ruim 4000 euro. Dat is een kwart meer dan het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking van de Kirgiezen (3500 dollar).

Als elke Nederlander voor een kwart meer dan het bbp per hoofd van de bevolking aan goud zou moeten bezitten, dan zou dat neerkomen op zo'n 51.000 euro per inwoner en dat is best een flink bedrag. Voor alle Nederlanders bij elkaar zou het neerkomen op zo'n 870 miljard euro aan goud.

Bron • RTL Z