Buitenland

Astronaut 'nerveus' door raadselachtige klopgeluiden op ruimteschip

30 november 2016 11:10

De Chinese astronaut Yang Liwei hoorde vreemde geluiden. Beeld © AFP

Daar zit je dan als astronaut. Alleen in een ruimteschip, zwevend door het heelal. En dan opeens een kloppend geluid...

Yang Liwei was in 2003 de eerste Chinees in de ruimte. Tijdens zijn eerste missie hoorde hij een hard kloppend geluid, zo onthult hij in een interview. "Het leek wel of iemand op de romp van het ruimteschip klopte, net of er met een houten hamer op een ijzeren emmer werd geslagen."

Waar het geluid vandaan komt? Dat is als 13 jaar een mysterie voor Yang. Naar eigen zeggen werd hij er nerveus van. De astronaut keek uit het raampje, maar zag niks.

Latere missies

Zijn verhaal trok de aandacht, wat zou het kunnen zijn? Een alien? Yang heeft na zijn vlucht geprobeerd het geluid te reproduceren, zodat collega's hem konden helpen achterhalen waar het vandaan kwam. Maar tevergeefs.

Volgens Chinese media hebben astronauten op latere missies ook een dergelijk geluiden gehoord. Normaal gesproken is het zo goed als stil in de ruimte, omdat geluid zich niet voortplanten in een vacuüm.

Temperatuurverschil

Experts zeggen tegenover de BBC niets anders te kunnen doen dan speculeren. "Het kan zijn dat er iets het ruimteschip echt fysiek raakt." Een ander zegt dat een verklaring zou kunnen zijn dat door enorme temperatuurverschillen het voertuig in- en uitzet, en dát veroorzaakt het getik.

Astronoom Alexander Tielens, verbonden aan de Universiteit Leiden, zegt dat geluid alleen mogelijk is als er een medium is waardoor geluid zich kan voortplanten, bijvoorbeeld lucht. "En dat is er niet de ruimte. Ik ken de details van het verhaal niet. Het zou wel kunnen dat er een los onderdeel tegen het ruimteschip sloeg. Een schroef bijvoorbeeld, losgetrild tijdens de lancering. Dat is natuurlijk niet iets wat zou mogen want dat kan de inleiding zijn tot serieuze problemen. Maar dat zou het eerste zijn waar ik zelf naar zou zoeken."

Het is niet voor het eerst dat er geen verklaring wordt gevonden voor geluiden die in de ruimte gehoord zijn. Astronauten van ruimteschip Apollo 10 hoorden tijdens een reis rond de maan in 1969 suizende geluiden. Opnamen daarvan zijn eerder dit jaar vrijgegeven.

Bron • RTL Nieuws