Buitenland

Meer industrie en banken moeten Saoedi-Arabië minder olie-junkie maken

Paul le Clercq • 25 april 2016 22:20 @Paul_le_Clercq

Mohamed bin Salman, zoon van de Saoedische koning Beeld © AFP

Saoedi-Arabië wil zijn economie veel minder afhankelijk maken van olie-inkomsten. Een investeringsfonds moet in 2030 het aandeel van de private sector in de economie van 40 naar 65 procent omhoog gebracht hebben.

Eerder was al duidelijk dat het olieland een deel van Saudi Aramco naar de beurs wilde brengen. Nu blijkt dat slechts zo'n 5 procent naar de beurs zal gaan. Bij een geschatte totale waarde van 2 biljoen dollar gaat het dan nog altijd om een opbrengst van 100 miljard dollar.

De opbrengst van Saudi Aramco moet worden gestoken in een investeringsfonds. Samen met de opbrengsten van de verkoop van andere staatseigendommen moet dat het kapitaal van het investeringsfonds op 2 biljoen dollar brengen.

Miltaire industrie, mijnbouw, financële sector
Om minder afhankelijk te worden van de olie-inkomsten heeft prins Mohammed bin Salman in zijn ambitieuze Vision 2030 aangegeven dat er andere inkomstenbronnen moeten komen. Zo wil hij een militaire industrie uit de grond stampen. Daardoor zou de helft van de militaire uitgaven in eigen land blijven.

Verder moet er mijnbouw worden ontwikkeld. Over vier jaar al zou die werk moeten bieden aan 90.000 werknemers. Bin Salman wil ook de financiële sector versterken. Dat alles moet ertoe leiden dat de werkloosheid in Saoedi-Arabië daalt van 11,6 procent nu tot 7 procent in 2030.

'Verslaafd aan olie'
Saoedi-Arabië is nu nog voor 90 procent van de inkomsten afhankelijk van olie. ''We zijn verslaafd aan olie en dat is gevaarlijk'', zegt Bin Salman, zoon van de huidige koning. Het land heeft dit jaar zelfs een tekort op de begroting van zo'n 80 miljard euro. Dat komt mede doordat de olieprijs flink is gedaald.

Eerder gaf de regering al aan btw te willen invoeren en een accijns op tabak.

Meer vrouwen aan het werk
Ook op andere terreinen wil Bin Salman veranderingen doorvoeren. Zo wil hij dat alle cijfers van Saudi Aramco worden gepubliceerd, wat moet leiden tot een grotere transparantie. Verder wil hij de arbeidsparticipatie van vrouwen laten groeien van 22 procent tot 30 procent. De afgelopen vijf jaar is de arbeidsparticipatie van vrouwen al flink opgelopen, maar vrouwen nemen in het land nog altijd een ondergeschikte rol in. 

Ambitieus
Bin Salman lijkt erg ambitieus. Hij wil dat Saoedi-Arabië al in 2020 zonder olie-inkomsten kan.

Bron • RTL Z