We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Buitenland

Amerikaanse veiligheidsdiensten: 'macht Amerika neemt af'

Saskia van Huijgevoort • 09 januari 2017 23:01 @Saskia_vanH

Amerikaanse veiligheidsdiensten: 'macht Amerika neemt af'
Beeld © EPA

Komende vijf jaar wordt het leven een stuk zwaarder, concluderen de Amerikaanse inlichtingendiensten in een onderzoek. We moeten rekening houden met tragere economische groei, een assertiever Rusland en China en conflicten tussen landen.

De Amerikaanse inlichtingendiensten schetsen een donker en vervelend beeld in het onderzoek, dat traditiegetrouw na elke Amerikaanse verkiezing uitkomt. Om tot conclusies te komen zijn 2500 academische experts en financiële en politieke leiders geïnterviewd uit 35 landen, waaronder Nederland. Ook keken ze naar politieke, sociale en technologische trends.

"We leven in een paradox", begint het rapport. "Door de technologische ontwikkelingen en beschikbaarheid van informatie ontwikkelt zich een wereld die zowel gevaarlijker als kansrijker is dan ooit tevoren. Of belofte of gevaar heerst zal bepaald worden door keuzes van de mensheid."

Macht van Amerika neemt af

En de keuze is reuze. De macht van Amerika neemt af, vermoeden ze. Komende vijf jaar zullen de spanningen tussen landen toenemen omdat het tijdperk waarin Amerika de wereld overheerst sinds de Koude Oorlog, ten einde komt.

Andere landen proberen daarop in te springen, alhoewel de diensten vermoeden dat het niet tot een oorlog zal komen. Moskou wil bijvoorbeeld volgens de opstellers van het rapport actiever worden in het Midden-Oosten en andere delen waar het kan proberen de macht van Amerika te ondermijnen. Ze zullen de nucleaire wapens niet zomaar loslaten omdat ze deze kunnen gebruiken als afschrikmiddel en "als haar ticket om de status van supermacht te verkrijgen", staat in het rapport.

"Het wordt moeilijker om internationaal samen te werken op een manier dat het publiek verwacht. Landen met een veto-recht zullen samenwerkingen proberen te blokkeren, terwijl de concurrerende realiteit ons inhaalt. Dat zal het onbegrip van het publiek over belangrijke keuzes vergroten", vermoeden de Amerikanen.

Economische groei Europa niet erg groot

Over de Europese economie zijn ze ook niet erg positief gestemd. "Europa zal een sterke economische groei proberen aan te jagen, terwijl het moeite heeft om de hoge schulden en grote politieke verschillen over de EU te handhaven", schrijven de veiligheidsdiensten. Tegelijkertijd zal dat het populisme links en rechts van het politieke spectrum verhogen. De opstellers van het rapport noemen dit de "bedreiging van het liberalisme".

Ze verwachten dat de economische groei maar zwak zal zijn omdat de grootste landen maar langzaam herstellen van de crisis in 2008. Daarnaast zal de economie last ondervinden van China, die zijn blik steeds meer naar buiten richt en producten wil exporteren. Overigens biedt dat ook kansen voor Nederland, zeggen de Amerikanen. Die liggen vooral op het gebied van voedsel en landbouwproducten.

'Extreme armoede neemt af'

"Rijke landen zullen proberen om de economische groei vast te houden en hun levensstijl te behouden, zelfs als het aantal werkende mensen en de productie hoeveelheid afneemt. Ontwikkelingslanden zullen manieren zoeken om de vooruitgang verder te stimuleren en armoede uit te roeien", staat in het rapport. De extreme armoede zal daarom afnemen.

Komende jaren liggen er ook kansen, blijkt uit het bijbehorende debat dat voorafging aan de presentatie van het rapport. Zo zijn de kosten van zonne- en windenergie afgelopen jaren enorm gedaald. De diensten denken dat deze trends door zullen zetten. "Dat gaat voor veel creativiteit en competitie zorgen en duurzame energie wordt goedkoper in veel landen, dan fossiele brandstoffen." Als voorbeeld land wordt China genoemd, dat afgelopen week bekendmaakte 343 miljard euro in groene energie te steken.

'Circulaire economie biedt kansen'

Als er minder extreme armoede op de wereld is, ontstaat er een vreemd probleem: dan neemt de belasting op het milieu toe door extra consumptie. Betere recyclingtechniek is daarvoor dus belangrijk en dat biedt grote kansen voor innovatie. Tegelijkertijd drijft dat de economie aan, waardoor er weer meer meer mensen financieel richting de middenklasse zullen gaan. 

Bron • RTL Z