Binnenland

'Vastgoedbedrijf Prins Bernhard omzeilt bewust de regels'

Chris Koenis • 18 november 2017 14:00 @chriskoenis

'Vastgoedbedrijf Prins Bernhard omzeilt bewust de regels'
Prins Bernhard van Oranje vorige week tijdens de presentatie van de haalbaarheidsstudie Formule 1 op Circuit Zandvoort. Beeld © ANP

Het vastgoedimperium van Prins Bernhard jr. blijkt aanzienlijk groter dan de eerder gemelde 102 privépanden. Ook blijkt dat er bij de particuliere verhuur van zijn Amsterdamse panden bewust regels worden overtreden.

Dat schrijft Het Parool op basis van gesprekken met huurders. Volgens de krant heeft de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven meer vastgoed via bv's, waaronder vastgoedbedrijf Pinnacle BV waar hij partner is.

Bernard jr. bezit, deels samen met zakenpartners Menno de Jong en Coen Groeneveld, in totaal 590 Nederlandse adressen. Daarvan zijn er 349 gevestigd in de hoofdstad. Eerder werd gemeld dat het ging om 102 panden.

Het gaat naast Amsterdam om huizen, appartementen, winkelpanden en kantoren in Rotterdam, Den Haag, Wassenaar, Haarlem en Houten.

Regels overtreden

Het beheer en verhuur van deze panden wordt gedaan door een derde partij. Maar dat verloopt niet altijd volgens de wettelijke regels voor woningverhuur.

Zo moet er volgens huurders die de krant aanhaalt duizenden euro's aan sleutelgeld ('agency fee') worden betaald. Ook wonen er op verschillende adressen meer huurders in appartementen dan er worden ingeschreven bij de gemeente Amsterdam. Uit e-mailverkeer blijkt het verhuurbedrijf waarmee de prins zaken doet dit bewust te doen. De verhuurder wil namelijk 'geen confrontatie met de overheid', blijkt uit één van de e-mails.

Via een woordvoerder laat Prins Bernhard jr. aan de krant weten dat hij gaat uitzoeken of er regels zijn overtreden en dat hij, als dat inderdaad het geval is, zal ingrijpen.

Verhuur aantrekkelijk

Er is ondertussen veel discussie over het opkopen van woningen in populaire steden voor verhuur. Ondanks de peperdure huizen blijft de vraag naar woningen stijgen in Amsterdam.

Een belangrijke oorzaak is de historisch lage rente, waardoor ook het opkopen en verhuren van appartementen aantrekkelijker is geworden. Daarnaast is de verhuurmarkt groot door het enorme tekort aan studentenkamers. Opvallend daarbij is dat huurders bereid zijn om meer geld te betalen voor een steeds kleinere huurwoning.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen